Przejdź do głównej zawartości

Sernik na orkiszowym spodzie z brzoskwiniami

Mam dla Was kolejny przepis dla diabetyka. Tym razem w kuchni diabetyka zagościł sernik na orkiszowym spodzie, z dodatkiem brzoskwiń, słodzony ksylitolem. Pozostałe przepisy na sernik w wersji dietetycznej znajdziecie tutaj oraz tutaj

Składniki:

Masa serowa:
- 500 g twarogu na sernik bez dodatku cukru
- 2 żółtka
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 8 łyżek ksylitolu
- 2 brzoskwinie

Spód:
- 180 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła klarowanego lub zwykłego
- 4 łyżki ksylitolu

Pianka:
- 2 białka
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie:
Zimne masło wetrzyj w mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj ksylitol  i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i wsadź do lodówki. Zmiksuj wszystkie składniki masy serowej, na końcu dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ksylitol a na końcu delikatnie wmieszaj budyń. 2/3 ciast wyłóż tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylej masę serową oraz piankę. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tartce o grubych oczkach i posyp nią wierzch ciasta. Sernik piecz w temp. 200 st. przez 40 min. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Sernik najlepiej smakuje po wyciągnięciu z lodówki :) Ciasto podzieliłam na 15 kawałków. Smacznego :-)




Wartości odżywcze
Orkiszowy sernik
Wartości na 100g
kcal184
węglowodany25
białka5
tłuszcze9
Wartości na porcję
kcal187
węglowodany26
białka5
tłuszcze10

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…