Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik z mąką owsianą i ksylitolem

Dzisiaj w kuchni diabetyka fenomenalny przepis na ciasto dla wszystkich cukrzyków i nie tylko. Ponoć jest to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek wyszło spod mojej ręki.

Dzisiaj do przygotowania jabłecznika dla diabetyka użyłam mąkę owsianą, dzięki czemu ciasto to może być jedzone również przez osoby, które unikają glutenu. Ciasto jest delikatnie i wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli nie macie mąki owsianej, wystarczy, że zmielicie płatki owsiane za pomocą blendera lub młynka do kawy.

Mąka owsiana zawiera dużo błonnika, pomaga obniżyć cholesterol a także zawiera witaminy z grupy B.  Mąka owsiana jest polecana kobietą w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego, który to zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Mąka owsiana ma niski indeks glikemiczny więc idealnie nadaje się dla nas diabetyków.

Jeśli szukacie innych przepisów na ciasta z mąką owsianą to odsyłam Was do przepisu na owsiane brownie oraz owsiane pancakes.


Składniki:
- 500 g mąki owsianej (można zmielić także płatki owsiane)
- 200 g masła klarowanego (zamiennie olej kokosowy)
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 kg jabłek, najlepiej kwasiory
- 5 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło, 3 łyżki ksylitolu a na koniec wodę. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, posypujemy dwoma łyżkami ksylitolu i mieszamy. Połową ciasta wykładamy formę, u mnie tortownica o średnicy 13 cm. Następnie wykładamy jabłka a resztę ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach i wysypujemy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 60 min. Jabłecznik podzieliłam na 15 kawałków. Smacznego :-)




Wartości odżywcze
Jabłecznik z mąką owsianą
Wartości na 100g
kcal212
węglowodany25
białka4
tłuszcze12
Wartości na porcję
kcal210
węglowodany24
białka4
tłuszcze12

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…