Przejdź do głównej zawartości

Jak wypożyczyć pompę insulinową ?

Dostałam od Was wiele pytań o to jak można wypożyczyć pompę insulinową więc poświęcam temu tematowi osobny post.

Tak to wyglądało w moim przypadku:

1. Na stronie Medtronica znalazłam numer telefonu do przedstawiciela Medtronica w moim województwie, u mnie była to przemiła Pani Kasia.

2. Zadzwoniłam do przedstawiciela i wyraziłam chęć wypożyczenia pompy. Musiałam odpowiedzieć na kilka pytań ile lat choruję, czy używałam kiedyś pompę. Umówiłam się na pierwsze spotkanie w celu rozwiania wszelkich wątpliwości i niejasności dotyczących pompy. Poszedł ze mną mój facet, który zresztą towarzyszył mi we wszystkich kolejnych etapach. Myślę, że warto pójść na spotkanie z kimś z rodziny, czy znajomym. Co dwie głowy to nie jedna ;)

3. Udałam się na spotkanie z przedstawicielem, który przywiózł ze sobą wszystkie dostępne modele pomp i dokładnie opisał mi różnice pomiędzy nimi oraz zalety każdej z nich. Wyjaśnił jak działa pompa, jaki jest koszt oraz odpowiedział na wszystkie moje pytania. A było ich naprawdę dużo :) Otrzymałam rozpiskę pomp wraz z cenami.

4. Musiałam udać się do pielęgniarki edukacyjnej aby dowiedzieć się jak obliczać WBT oraz odświeżyć wiedzę na temat cukrzycy. Jeśli okazałoby się, że mam braki musiałabym przyjść na kolejne spotkania abyśmy przestudiowały wszystkie ważne dla diabetyka informacje.

5. Kolejne spotkanie z przedstawicielem. Pani Kasia przywiozła pompę i pokazała mi jej obsługę. Poćwiczyliśmy liczenie WBT. Pompa została ze mną w celu ćwiczenia jak ustawić bolus, wymienić zbiornik itd.Całe spotkanie około 3 godzin.

6. Wizyta u diabetologa. Pytania związane z pompą z materiałów edukacyjnych, które wcześniej pani doktor przysłała mi na e'maila. Np. co zrobić kiedy pompa pokazuje duże wyniki, kiedy podać bolus przedłużony, jaka może być przyczyna wysokich poziomów cukru. Pani doktor rozpisała mi bazę na całą dobę, ustaliła ile jednostek na WW w zależności od pory dnia.

7. Spotkanie z przedstawicielem i finalne podłączenie pompy. Podsumowanie wiedzy, kiedy podajemy jaki bolus, jak liczymy WBT, jak robimy wkłucie, jak zmieniamy zbiornik. Wprowadzenie do pompy wszystko to co zostało ustalone z diabetologiem. Próba wypełnienia przeze mnie zbiorniczka insuliną oraz wkłucie przy pomocy przyrządów ćwiczeniowych.Taka moja ostatnia próba, jako że byłam przerażona i cała się trzęsłam :P Następnie już w realu pod okiem przedstawiciela podłączenie pompy. 

8. Uspokojenie mnie, że wszystko będzie dobrze i że nie taki diabeł straszny jak go malują. Przekazanie mi numeru na infolinię Medtronica czynną 24/h.

Mam nadzieję, że ten post będzie dla Was pomocny :) Więcej na temat pompy Medtronic i tego jak sprawdziła się w moim przypadku znajdziecie tutaj tutaj oraz tutaj :)

Komentarze

  1. Bardzo przydatny artykuł nawet nie wiedziałem że wypozyczenie pompy to taka łatwa sprawa. Ja od wielu miesięcy rozważam kupno pompy, choruję dopiero od dwóch lat ale może pompa byłaby dla mnie lepszym rozwiązaniem niż peny...nie wiem czy lepszy medtronic czy accu check narazie porównuje. Bajerem jest omnipod ale w polsce niestety niedostępny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…