Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z borówkami o niskim IG

Dzisiaj super łatwy i szybki przepis na ciasto dla diabetyka. Do przygotowania użyłam tylko kilka prostych składników. Bazą ciasta jest biała fasola, natomiast jako dodatku użyłam borówki. Możecie je zastąpić jagodami, truskawkami oraz kawałkami jabłek :) Ciasto jest delikatne i puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Polecam Wam także przepyszny sernik w wersji dla diabetyka oraz fit babka marmurkowa.
Składniki:
- puszka białej fasoli ok. 200 g
- 3 jajka
- 5 łyżek ksylitolu
- 100 g borówek

Przygotowanie:
Fasolę przekładamy do sitka i przepłukujemy kilka razy pod bieżącą wodą, i pozostawiamy do odsączenia. Możemy też wcześniej namoczyć i ugotować fasolę białą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Fasolę blendujemy, dodajemy żółtka i ksylitol. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy.  Połowę ciasto przekładamy do formy 20x20cm lub tortownicy o średnicy 13 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy część borówek  i wylewamy resztę ciasta, następnie wierzch posypujemy pozostałymi borówkami. Pieczemy w temp. 180 st. C, góra-dół przez 30 min. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto podzieliłam na 12 kawałków. Smacznego :-)

Wartości odżywcze
Ciasto z borówkami
Wartości na 100g
kcal79
węglowodany17
białka5
tłuszcze2
Wartości na porcję
kcal49
węglowodany10
białka3
tłuszcze1

Komentarze

  1. Zrobiłam w keksówce zamiast w blaszce i z cieciorki w puszcze zamiast fasoli (bo akurat miałam) Proste i pyszne i sycące! Szok, że parę składników tak świetnie się skomponowało. Wzięłam do pracy 3 plasterki posmarowane mascarpone. Idealne śniadanie ;) Moja mama wzięła już przepis dla babci, która ma cukrzycę ;) stwierdziła, że w ogóle nie odbiega smakiem od zwykłego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że ciasto przypadło Wam do gustu :-))

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…