Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z mąką gryczaną i wiśniami

Dzisiaj kolejny przepis na ciasto dla diabetyka. W menu diabetyka spokojnie mogą znaleźć się ciasta i desery. Wystarczy pozamieniać niektóre składniki aby otrzymać ten sam efekt, ale z mniejszą ilością węglowodanów i kalorii. Dzisiaj w mojej kuchni diabetyka ciasto dla prawdziwych smakoszy. A mówię tak dlatego, że dzisiaj do przygotowania zdrowego ciasta czekoladowego użyłam mąkę gryczaną. Zdaję sobie sprawę, że mąka gryczana ma bardzo charakterystyczny smak i ciasta z jej zawartością nie wszystkim mogą smakować. Ja mimo wszystko ją uwielbiam a jej posmak w cieście zupełnie mi nie przeszkadza. Ba! Wręcz traktuje go jako zaletę, jedząc takie ciacho nie trzeba martwić się o skoki poziomu cukru czy nadmierną ilość kalorii. Ciasto jest zbite ale wilgotne i wierzcie mi bardzo pożywne. Jeden kawałek ciasta spokojnie zaspokoi Waszą ochotę na słodkie. 

Mąką gryczana jak sama nazwa wskazuje powstaje z gryki, poprzez jej zmielenie.Co istotne dla nas diabetyków mąką gryczana ma niski indeks glikemiczny. Poprawia  trawienie i wspomaga regenerację mięśni, dzięki dużej zawartości magnezu. Natomiast zawarty w niej błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek oraz metabolizm tłuszczu, dzięki zawartości miedzi. Chroni także przed działaniem komórek rakowych. Jeśli te wszystkie argumenty nie przekonały Was do mąki gryczanej, to w tym przepisie możecie zastąpić ją chociażby mąką orkiszową :)

Moim faworytem jeśli chodzi o ciasta jest na pewno owsiane brownie z borówkami. W Biedronce można dostać teraz borówki amerykańskie w fajnej cenie. Natomiast jeśli szukacie ciasta bez dodatku owoców polecam Wam przepis na ciasto czekoladowe.

Składniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 2 banany około 300 g
- 25 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 100 ml wody
- 5 łyżek ksylitolu
- 200 g wiśni
- łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Olej kokosowy, banany, wodę i jajka blendujemy razem na gładką masę. Do mokrej masy wsypujemy suche składniki czyli mąki, ksylitol, proszek do pieczeni. Połowę masy przedkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie tortownica 13 cm, wykładamy część wydrelowanych wiśni, następnie reszta masy i znowu wiśnie. Pieczemy w 180 st. C, góra-dół przez 40 min. Ciasto pokroiłam na 15 kawałków. Wierzch można posypać cukrem pudru z ksylitolu. Smacznego :-)



Wartości odżywcze
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Wartości na 100g
kcal147
węglowodany24
białka6
tłuszcze11
Wartości na porcję
kcal109
węglowodany18
białka4
tłuszcze8

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…