Przejdź do głównej zawartości

Mus z rabarbaru z ksylitolem

Rabarbar od zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem. Pamiętam, że zawsze wyczekiwaliśmy sezonu na rabarbar bo to oznaczało, że babcia będzie piec ciasto drożdżowe z rabarbarem :) Do umiejętności mojej babci nadal bardzo mi daleko ale uczę się sama, najczęściej metodą prób i błędów ale co najważniejsze zawsze coś z tego wychodzi ;)

Interesujące jest to, że w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, natomiast w USA za owoc.  Rabarbar dostarcza nam witaminę C,E oraz A. Jest źródłem błonnika i reguluje procesy trawienne.

W tym roku oprócz pieczenia mojej ulubionej tarty z rabarbarem postanowiłam wykorzystać rabarbar tak aby służył mi cały rok. Przygotowałam więc z niego mus z rabarbaru słodzony ksylitolem, który będzie idealny do naleśników, pancakes czy jako dodatek do ciast. Polecam wypróbować również przepis na dżem truskawkowy z ksylitolem.
Składniki:
- 2 kg rabarbaru
- 250 g ksylitolu
- 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do głębokiego garnka, zasypujemy ksylitolem i smażymy aż rabarbar zmięknie. Na koniec wsypujemy cynamon i mieszamy. Słoiki wyparzamy, wycieramy i napełniamy musem. Garnek wykładamy papierowym ręcznikiem i wypełniamy gorącą wodą.Wsadzamy do garnka słoiki, woda powinna być do ich 2/3 wysokości. Wodę doprowadzamy do wrzenia i tak pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i stawiamy na ściereczce do góry dnem. Pozostawiamy je tak do wystygnięcia. Z 2 kg rabarbaru powstało u mnie 5 takich słoików jak na zdjęciu. I każdy taki słoik ma tylko 180 kalorii. Przyznacie sami, że to malutko :) Smacznego :-)


Wartości odżywcze
Mus z rabarbarem
Wartości na 100g
kcal37
węglowodany11
białka0
tłuszcze0
Wartości na porcję
kcal180
węglowodany56
białka2
tłuszcze0

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…