Przejdź do głównej zawartości

Letnie ciasto z truskawkami i galaretką słodzone ksylitolem

Kolejny przepis na ciasto dla diabetyka. W roli głównej znowu moje ukochane truskawki :) Będę piec z nich ciasta, aż do momentu gdy ostatnia kobiałka zniknie z warzywniaka.
Tym razem przedstawiam Wam przepis na biszkopt z galaretką i truskawkami. Typowe letnie ciasto, ale bez dodatku cukru, tłuszczu czy białej mąki. Niestety ciężko było znaleźć w sklepach galaretkę bez dodatku cukru, więc w przepisie użyłam mniej ksylitolu jako, że galaretka sama w sobie jest słodka. Wybierając galaretkę, porównywałam zawartość węglowodanów na 100 g i kupiłam tą która miała ich najmniej. Jeden kawałek ciasta to tylko 1 WW a na pewno zaspokoi ochotę na słodkie! 
Polecam Wam również ciasto z truskawkami o niskim IG, składające się tylko z 5 składników.



Składniki:
- 4 jajka
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- galaretka truskawkowa (po przygotowaniu ma 144 g)
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g truskawek

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować galaretkę w 400 ml wody aby w między czasie nam gęstniała.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz ksylitol, wszystko delikatnie zmieszać. Wsypać pomieszane mąki i połączyć z masą. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-35 min, do suchego patyczka. Warto po 25 minutach zaglądać do piekarnika bo ciasto naprawdę szybko się rumieni. Pozostawiamy je do wystygnięcia. Truskawki kroimy na pół i układamy na biszkopcie, środkiem do góry. Jeśli galaretka zaczyna tężeć to znak, że można ją wylać na truskawki. Takie ciasto wsadzamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto pokroiłam na 12 kawałków. Smacznego :-)




Wartości odżywcze
Truskawkowe z galaretką
Wartości na 100g
kcal79
węglowodany13
białka5
tłuszcze3
Wartości na porcję
kcal52
węglowodany9
białka3
tłuszcze2

Komentarze

  1. Super pomysł, próbowłam już przepisu z mąką kokosową i myślę czy można by jej użyć także tutaj w tym przepisie? :) Pzodrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…