Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczny mazurek

Szybki i łatwy w przygotowaniu dietetyczny mazurek. Ten dietetyczny mazurek jest smaczny, sycący a cukry po nim nie szaleją. Mąkę jaglaną można zastąpić inną mąką wedle uznania. Daktyle użyte do masy są same w sobie słodkie, dlatego też można pominąć dodatek ksylitolu w spodzie ciasta. Jeśli macie powidła śliwkowe domowej roboty to zachęcam Was do wykorzystania ich w tym przepisie :)  
Sprawdź także przepis na czekoladową fit babkę oraz dietetyczny i puszysty sernik

Składniki:

Ciasto:
- 100 g mąki jaglanej (można użyć inną np. pszenną pełnoziarnistą)
- 100 g mąki kokosowej
- 1 banan 150 g
- 50 g masła (lub masła klarowanego)
- 7 łyżek mleka (ja użyłam napój migdałowy bez cukru Alpro)
- 3 łyżki ksylitolu

Krem:
- 100 g daktyli
- duże, dojrzałe avocado ok. 200 g
- 4 łyżki powideł śliwkowych (ja użyłam powidła z tego przepisu)
- 7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok. Kaszę jaglaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Masło drobno siekamy i wcieramy w pomieszane ze sobą obie mąki. Dodajemy zmiksowanego banana, ksylitol oraz mleko. Zagniatamy. Jeśli ciasto jest za suche dodaj więcej mleka. Owijamy w folię  aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 min. 
Z daktyli odlewamy wodę, avocado obieramy. Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę. Formę 23cmx21cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy w foremce zostawiając wyższe brzegi. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.  C i pieczemy przez 25 min. Gdy ostygnie wykładamy na nie krem. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Wyszło mi 12 kawałków. Ciasto przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 3 dni :) Smacznego :-)

Wartości odżywcze
Dietetyczny mazurek
Wartości na 100g
kcal214
węglowodany27
białka4
tłuszcze14
Wartości na porcję
kcal192
węglowodany24
białka4
tłuszcze12

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…