Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczna babka jogurtowa

Kto z nas nie lubi słodkich wypieków? Wielu z nas myśli, że chorując na cukrzycę czy będąc na diecie musimy zrezygnować z ciast i deserów. Jeśli sami zaczniecie przygotowywać słodkości jesteście w stanie tak dobierać składniki aby nie były dla Was szkodliwe. Dzisiaj mam dla Was przepis na dietetyczne ciasto, które można zajadać bez wyrzutów sumienia. Moja dietetyczna babka jogurtowa, babka jest łatwa i szybka w przygotowaniu, na dodatek składa się tylko z kilku, ogólnodostępnych składników. 

Moja wersja tej fit babki nie zawiera cukru, mąki pszennej a nawet tłuszczu. Dzięki czemu ta jogurtowa babka jest mniej kaloryczna i zawiera mniej węglowodanów. Na dodatek jest mięciutka i puszysta, jestem przekonana, że po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie zdecydujecie się na babkę z cukierni.
Jeśli szukasz pomysłów na dietetyczne przepisy wielkanocne polecam Ci przepis na wielkanocną sałatkę o niskim IG oraz jajeczne babeczki idealne na wielkanocne śniadanie

Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (zamiennie można użyć ziemniaczaną)
- 3 łyżki otrąb owsianych (zamiennie zmielonych płatków owsianych)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 7 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ksylitol, dorzucamy żółtka i dalej miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, otręby, następnie wlewamy jogurt i wszystko łączymy. Ciasto wlewamy do formy z kominem, ja użyłam formę silikonową, która moim zdaniem sprawdza się najlepiej. Ciasto pieczemy przez 40 min w temp. 180 st. C. Babkę podzieliłam na 16 kawałków. Smacznego :-)

Wartości odżywcze
Dietetyczna babka jogurtowa
Wartości na 100g
kcal59
węglowodany12
białka4
tłuszcze2
Wartości na porcję
kcal44
węglowodany9
białka3
tłuszcze2

Komentarze

  1. W mojej ocenie w przepisie musiał wkraść się błąd. Ilość składników stałych jest zbyt mała, po ich zmiksowaniu ciasto przypomina konstystencją mleko. Jest bardzo wodniste. Po dodaniu mąki i otrębów ciasto sie upiekło, ale wtedy bardziej przypominało słodki chlebek niż babkę. Jeśli autorka może to poproszę o ponowne przeanalizowanie przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość składników się zgadza. Babka ma być w swojej konsystencji puszysta i miękka a nie przypominać typową zbitą babkę piaskową

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…