Przejdź do głównej zawartości

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchni diabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy razem z masłem klarowanym aż wszystko się połączy. Dodajemy ksylitol i mieszamy aż cukier się rozpuści. Do miski przesiej do mąkę, warto odsypać 20 g na poczet późniejszego wyrabiania ciasta. Do mąki wlewamy rozczyn z drożdży, mleko połączone z masłem, sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno bez problemu odchodzić od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. Stolnicę podsypujemy mąką i z ciasta robimy 18 kulek. Każdą rozpłaszczamy i nadziewamy łyżeczką dżemu, po czym znowu formułujemy na kształt pączka. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na kilkanaście minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Pączki pieczemy przez 17-20 min aż nabiorą złoty kolor.  Możemy posypać cukrem pudrem z ksylitolu. Z podanej masy wyszło mi 14 pączków. Smacznego :-)




Wartości odżywcze
Pieczone pączki
Wartości na 100g
kcal241
węglowodany44
białka7
tłuszcze5
Wartości na porcję
kcal144
węglowodany26
białka4
tłuszcze3

Komentarze

  1. smacznie wyglądają na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączki są naprawdę pyszne :) Polecam je wypróbować bo przepis przyda się także po Tłustym Czwartku ;)

      Usuń
  2. Czy mogę dodać mleko bez laktozy i czy bardzo zmieni się wartość i kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można śmiało dodać mleko bez laktozy. Wartość energetyczna i kaloryczność troszkę się zmieniły ponieważ mleko migdałowe nie ma węglowodanów a mleko zwykłe (w tym przypadku bez laktozy) je ma. Ponizej podałam jak mniej więcej wyglądają wartości

      na 100 g
      kcal 247
      węglowodany 44
      białka 8
      tłuszcze 8

      Usuń
  3. Bardzo lubię Twoje przepisy ale zawsze mnie zastanawia dlaczego piszesz, że są bez mąki pszennej skoro w przepisie masz mąkę orkiszową (czyli pszenna) i razową pszenną (pszenna jeszcze raz) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moich przepisach nie używam zwykłej mąki pszennej, tylko jej zdrowsze zamienniki jak np. mąkę orkiszową. Orkisz należy do tej samej rodziny co pszenica ale nie jest poddawany takim modyfikacjom jak pszenica. Mąki pszenne różnią się wartością odżywczą a ja wybieram te z lepszym wpływem na organizm :)

      Usuń
  4. Nie wiem dlaczego, ale mi nie wyszły. Twarde ciasto, które prawie nie wyrosło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie wyrosło ciasto to coś musiało być z drożdżami. Mogłyby nie być świeże lub woda użyta do zalania drożdży była za gorąca i to zabiło drożdże.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…