Przejdź do głównej zawartości

Jaglane klopsiki z suszonymi pomidorami

Dzisiaj obiadowy przepis dla diabetyka. Klopsiki z kaszy jaglanej są smacznym dodatkiem do obiadu czy pożywną zakąską w ciągu dnia. Z podanych składników można przygotować kilkanaście klopsików, jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą mieć coś na drugi dzień na lunch do pracy :) Jak już stać przy kuchence to niech będzie tego jedzenia jak najwięcej ;) Wystarczy dodać mięso i jakąś sałatkę i mamy pyszny i zdrowy obiad dla diabetyka jak i całej rodziny :)


Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
- 100 g suszonych pomidorów
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę wypłukać ciepłą wodę, następnie zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj na mniejszym ogniu, aż kaszą zmięknie i wchłonie całą wodę. Suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do ugotowanej kasy, razem z ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Mieszankę odstawiamy do wystygnięcia. Formułujemy klopsiki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 20-30 min, aż skórka stanie się chrupiąca i złocista. Z podanych składników wyszło mi 15 klopsików. Smacznego :-) 

Polecam Wam również przepis na klopsiki z brokuła o niskim IG, który również idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad dla diabetyka. A jako deser dla diabetyka polecam Wam klasyczny sernik słodzony ksylitolem.



Wartości odżywcze
Klopsiki z kaszy jaglanej
Wartości na 100g
kcal271
węglowodany35
białka7
tłuszcze12
Wartości na porcję
kcal72
węglowodany9
białka2
tłuszcze3

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…