Przejdź do głównej zawartości

Domowe czekoladki z masłem orzechowym bez cukru

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu domowe czekoladki bez dodatku cukru. Idealny deser dla diabetyka, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Deser z prostych i ogólnodostępnych składników. Te czekoladki zawierają bardzo mało węglowodanów i kalorii. W moich przypadku 3 takie czekoladki wystarczą, żeby zaspokoić moją ochotę na słodycze. Jedząc takie domowe smakołyki na pewno nie musimy się martwić o nagłe skoki poziomu cukru. 
Składniki:
- 4 łyżki masła orzechowego
(ja użyłam masło orzechowe KFD, które składa się tylko z orzechów arachidowych i nie ma w nich dodatku cukru, sol ani żadnych konserwantów)
- 1-1,5 łyżki mąki kokosowej (jeśli wasze masło ma rzadką konsystencję jak moje dodajemy 1,5 łyżki)
- 1 łyżka ksylitolu
- 45 g gorzkiej czekolady ( u mnie Lindt 85% kakao)

Przygotowanie:
Mieszamy masło orzechowe mieszamy z ksylitolem i mąką kokosową. Silikonowe foremki wypełniamy masą do połowy wysokości. Moją foremkę w kształcie serduszek zamówiłam na Allegro za kilkanaście złotych. Masę wsadzamy do zamrażarki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Na wierzch orzechowej masy wylewamy roztopioną czekoladę. Wsadzamy do zamrażarki na min. 30 min. Gotowe czekoladki wyciągamy foremki i najlepiej przechowywać je w zamrażarce lub lodówce. Z mojej foremki wyszły 23 czekoladki. Smacznego :-)

Zobacz także: fit kokosanki oraz zdrowe ciasto marchewkowe bez cukru





Wartości odżywcze
Czekoladki orzechowe
Wartości na 100g
kcal548
węglowodany22
białka17
tłuszcze39
Wartości na porcję
kcal36
węglowodany1
białka1
tłuszcze3

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…