Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z brokuła o niskim IG

Dzisiaj mam dla Was zdrowy, obiadowy przepis dla diabetyka. Kulki z brokułów nadają się jaki dodatek do obiadu czy przekąska w ciągu dnia. Brokułowe kulki mają niski indeks glikemiczny, mało węglowodanów oraz są bardzo sycące. Można śmiało zajadać, bez obawy o nagłe skoki cukru.

Więcej przepisów na dania obiadowe, przekąski i desery możecie znaleźć w zakładce kuchnia diabetyka.
Składniki:
- ugotowany brokuł ok. 200 g
- 150 g ugotowanej na sypko czerwonej soczewicy
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- pieprz, sól

Przygotowanie:
Ugotowaną soczewicę, ugotowane różyczki brokuła, pestki dyni i słonecznika blendujemy wkładamy do jednej miski. Połowę blendujemy na gładką masę. Wsypujemy płatki owsiane, przyprawy i wszystko mieszamy. Mokrymi dłońmi formułujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30-40 min. Z podanej masy wyszło mi 20 klopsików.


Wartości odżywcze
Brokułowe klopsiki
Wartości na 100g
kcal249
węglowodany31
białka13
tłuszcze6
Wartości na porcję
kcal61
węglowodany8
białka3
tłuszcze2

Komentarze

  1. A to wszystko połączy się bez jajek ew. mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ponieważ brokuły są nasiąknięte wodą a po zblendowaniu części składników wszystko bez problemu się połączy.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź a klopsiki szykują się na piątek! 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…