Przejdź do głównej zawartości

Fit pączki

Już niedługo Tłusty czwartek. Nie ukrywam, że nigdy nie odmawiam sobie przyjemności zjedzenia pączka w tym dniu. Szczególnie, że na co dzień raczej odmawiam sobie takich przysmaków. Ale co powiecie na pączki dla diabetyka w wersji fit? Które można bezkarnie zajadać bez strachu o skoki cukru  ? Dzisiaj w mojej kuchni diabetyka mam dla Was taki właśnie przepis na fit pączki :) Zobacz także przepis na cytrynowe babeczki.



Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 130 g (ja użyłam Lubelle)
- 250 g twarogu (użyłam chudy twaróg z Biedronki)
- 1 jajko
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
- konfitura w ulubionym smaku. Najlepsza byłaby taka własnej roboty, niestety my już wyczyściliśmy zimowe zapasy dlatego też tym razem użyłam dżem truskawkowy niskosłodzony Łowicz, w porównaniu z innymi miał najmniej węglowodanów na 100 g i takiego też szukajmy

Przygotowanie:
Twaróg z jajkiem i ksylitolem zblendować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek, zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto pokroić na 8 kawałków, z każdego uformować pączka. Jeśli chcemy od razu nadziać pączki konfiturą, powinniśmy przy tym kroku rozpłaszczać każdą kulkę i nakładać na nią łyżeczkę konfitury, po czym znowu formułować kulkę. Trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby kulki były dokładnie sklejone inaczej konfitura będzie wyciekać. Jak widzicie ja tego nie zrobiłam ;)
Jest też druga możliwość, czyli już upieczone pączki nadziewamy konfiturą przy pomocy rękawa do kremów. Drugi wariant wydaje mi się lepszy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20-25 min. Wystudzone pączki można posypać cukrem pudrem z ksylitolu. Smacznego :-) Wartości odżywcze podane dla pączka z łyżeczką dżemu truskawkowego. Zobacz także domowe ciasteczka oreo.


Wartości odżywcze
Fit pączki
Wartości na 100g
kcal154
węglowodany27
białka11
tłuszcze1
Wartości na porcję
kcal123
węglowodany22
białka9
tłuszcze1

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…