Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z białej fasoli z gruszkami

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na ciasto z białej fasoli, tym razem z gruszkami. Ciasto jest puszyste, wilgotne i delikatne. Nie ma w nim dodatku mąki czy cukru i co jest równie ważne w kuchni diabetyka jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

A dlaczego warto jeść gruszki?
Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy. Zawierają także bor, czyli minerał bardzo istotny w prawidłowej pracy mózgu. Wspomaga on pracę szarych komórek czy poprawia koncentrację. Gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia, ponieważ zawierają w sobie potas, który obniża ciśnienie krwi. No i dobra informacja dla diabetyków- gruszki mają niski indeks glikemiczny :) 
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 3 duże jajka
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 35 g budyniu śmietankowego, najlepiej takiego bez dodatku cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 gruszki (ok. 300 g)

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z dodatkiem ksylitolu miksujemy na gładką masę, aż do rozpuszczenia się ksylitolu. Dodajemy odsączoną białą fasolę  i miksujemy. Do masy dodajemy budyń w proszku, rozpuszczony olej kokosowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie łączymy. Gruszki kroimy w kosteczkę. Formę keksówkę 27x13 cm wykładamy papierem do pieczenia , wylewamy masę i delikatnie na wierzch wysypujemy pokrojone gruszki.  Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. przez 40-50 min, do suchego patyczka. Ciasto pokroiłam na 10 kawałków. Smacznego :-) 


Więcej przepisów na zdrowe ciasta i desery dla diabetyków znajdziesz w dziale kuchnia diabetyka.



Wartości odżywcze
Ciasto z fasoli z gruszkami
Wartości na 100g
kcal124
węglowodany16
białka4
tłuszcze8
Wartości na porcję
kcal86
węglowodany11
białka3
tłuszcze6

Komentarze

  1. Pyszne są ciasta roślinne :)
    Moja rodzina dopomina się tych ciast co ostatnio wprowadziłam regularnie na weekend .Fajnie że jest to dobra baza a dodatki można zmieniać. U nas biała fasola , czerwona, cieciorka i marchewkowe mają branie. Zmieniam też formę podania czyli raz piekę w blaszce a raz jako mufinki :-)
    Pozdrawiam Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam korzystać z naturalnych składników w ciastach :) Właśnie z takich niepozornych składników można wyczarować niesamowite a przede wszystkim zdrowe desery :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Zrobiłam dzisiaj. PYSZNOŚCI :)
    Wystawię Rodzinę na próbę... jestem pewna, że nikt nie zgadnie jakie to ciasto...
    Bardzo lubię testować Twoje przepisy...
    Pozdrawiam!
    R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) Proszę mi wierzyć, że żadna z osób które próbowały to ciasto nie zgadła z czego jest zrobione. Takie niepozorne składniki robią najlepszą robotę :)

      Usuń
  3. super przepis! domownicy zakochani w tym cieście :-) robiłam go już z jabłkami, gruszkami i orzechami włoskimi bo jest tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że można bez problemu zamieniać w nim dodatki. No i co mnie cieszy nikt nie zgadł że jest z fasolii :-) pozdrawiam serdecznie. Anna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…