Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jaglane z jabłkami

Dzisiaj kolejny przepis na fit ciasto bez dodatku cukru. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, z dodatkiem ulubionych owoców. 

Mąka jaglana, to mąka „zasadowa”, pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Idealna w czasie „odkwaszania” organizmu. Ma słodki, lekko orzechowy smak. Jest bogata w białko, żelazo, witaminy i mnóstwo innych składników odżywczych, które wspierają pracę całego organizmu. Poprawia pracę umysłu, usuwa nadmiar śluzu z organizmu i jest wyjątkowo lekkostrawna.


Składniki odżywcze zawarte w mące jaglanej doskonale chronią przed zaparciami. Działają jak probiotyki, zapewniając odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach.


Mąka jaglana zawiera tryptofan. To aminokwas, który musimy dostarczyć wraz z dietą. To dzięki niemu mamy dobry humor, to on relaksuje nasze ciało, uspokaja nerwy i poprawia sen. Tryptofan ma też działanie przeciwdepresyjne, które jest często wykorzystywane w terapii wspomagającej leczenie łagodniejszych stanów depresyjnych


Zawiera magnez, witaminę B3, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu a także zmniejszyć poziom trójglicerydów i białka C-reaktywnego, co może być przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążenia.



Składniki:
- 4 jajka
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 szklanka mąki jaglanej ok. 140 g
- pół szklanki ok 70 g mąki ryżowej 
- 40 ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki z soku cytryny/ limonki
- 2 duże jabłka (opcjonalnie można użyć gruszek)

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z ksylitolem miksujemy na puch. Pianę z białek łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach, powoli dodając suche składniki.Wlewamy tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Owoce kroimy w kostkę. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całą masę a wierzch posypujemy owocami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min. Pozostawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu. Ciasto pokroiłam na 12 kawałków. Smacznego :-)

Więcej przepisów na ciasta i desery dla diabetyków znajdziecie w dziale kuchnia diabetyka.




Wartości odżywcze
Ciasto jaglane z jabłkami
Wartości na 100g
kcal253
węglowodany39
białka8
tłuszcze12
Wartości na porcję
kcal123
węglowodany19
białka4
tłuszcze6

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…