Przejdź do głównej zawartości

Brownie z ciecierzycy

Dzisiaj w mojej słodkiej kuchni przepis na ciasto dla diabetyka a mianowicie brownie z ciecierzycy. Uwielbiam ciasta z naturalnych składników, szybkie i proste w wykonaniu a to brownie z ciecierzycy właśnie takie jest. Wiadomo, że urok ciasta tkwi nie tylko w jego smaku ale i słodkości. My diabetycy nie powinniśmy używać zwykłego cukru bo ma wysoki indeks glikemiczny, tym samym szybko podnosi nam poziom cukru we krwi. Jako zamiennik cukru możemy stosować stevię lub ksylitol

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym, to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształki o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliki 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5g). Ksylitol nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około jednej łyżeczce cukru białego.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy ok. 170 g
- 4 jajka
- 2 banany
- 4 łyżki ksylitolu lub więcej jeśli chcemy słodsze ciasto
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kostek gorzkiej czekolady ja użyłam 4 kostki (Lindt 70%)

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy ją tak przez noc, żeby napęczniała. Ciecierzycę gotujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną ciecierzycę blendujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jajka, kawałki bananów, ksylitol, olej kokosowy, proszek do pieczenia i kakao i wszystko blendujemy do połączenia się składników. Możecie użyć więcej ksylitolu dla uzyskania większej słodkości. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicę o średnicy 24 cm. Foremka 25x20 cm też się nada. Wierzch posypujemy kawałkami czekolady i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 min.  Ciasto podzieliłam na 15 kawałków. Smacznego :-)

Więcej przepisów znajdziecie w dziale kuchnia diabetyka




Wartości odżywcze
Brownie z ciecierzycy
Wartości na 100g
kcal261
węglowodany39
białka10
tłuszcze16
Wartości na porcję
kcal202
węglowodany30
białka8
tłuszcze12

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…