Przejdź do głównej zawartości

Brownie z ciecierzycy

Dzisiaj w mojej słodkiej kuchni przepis na ciasto dla diabetyka a mianowicie brownie z ciecierzycy. Uwielbiam ciasta z naturalnych składników, szybkie i proste w wykonaniu a to brownie z ciecierzycy właśnie takie jest. Wiadomo, że urok ciasta tkwi nie tylko w jego smaku ale i słodkości. My diabetycy nie powinniśmy używać zwykłego cukru bo ma wysoki indeks glikemiczny, tym samym szybko podnosi nam poziom cukru we krwi. Jako zamiennik cukru możemy stosować stevię lub ksylitol

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym, to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształki o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliki 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5g). Ksylitol nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około jednej łyżeczce cukru białego.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy ok. 170 g
- 4 jajka
- 2 banany
- 4 łyżki ksylitolu lub więcej jeśli chcemy słodsze ciasto
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kostek gorzkiej czekolady ja użyłam 4 kostki (Lindt 70%)

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy ją tak przez noc, żeby napęczniała. Ciecierzycę gotujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną ciecierzycę blendujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jajka, kawałki bananów, ksylitol, olej kokosowy, proszek do pieczenia i kakao i wszystko blendujemy do połączenia się składników. Możecie użyć więcej ksylitolu dla uzyskania większej słodkości. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicę o średnicy 24 cm. Foremka 25x20 cm też się nada. Wierzch posypujemy kawałkami czekolady i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 min.  Ciasto podzieliłam na 15 kawałków. Smacznego :-)

Więcej przepisów znajdziecie w dziale kuchnia diabetyka




Wartości odżywcze
Brownie z ciecierzycy
Wartości na 100g
kcal261
węglowodany39
białka10
tłuszcze16
Wartości na porcję
kcal202
węglowodany30
białka8
tłuszcze12

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…