Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe ciasto marchewkowo- buraczane

Dzisiaj w kuchni cukrzyka przepis na ciasto marchewkowo- buraczane. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe ten przepis na pewno przypadnie Wam do gust i kubków smakowych. Jest puszyste i w ogóle nie czuć w nim dodatku warzyw. Ciasto jest samo w sobie słodkie ze względu na dodatek marchwi i buraków, dlatego też nie ma co przesadzać z dodatkiem ksylitolu.

Odpowiadając na Wasze potrzeby wzbogaciłam tabelę wartości odżywczych o białka i tłuszcze :) Na zdrowie!
Składniki:
- 150 g potartych na dużych oczkach buraków (około 1,5 dużego buraka)
- 100 g potartej na dużych oczkach marchwi (1 duża marchewka)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 120 g  mąki owsianej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g potartej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki ksylitolu
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Jajka z dodatkiem ksylitolu miksujemy na gładki puch. Do masy dodajemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy potarte warzywa, mąkę kokosową, czekoladę, tłuszcz oraz ocet i wszytko łączymy. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 60 min. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż ostygnie. Ciasto posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu. Ciasto podzieliłam na 10 kawałków. Smacznego :-)
Więcej przepisów na słodkie desery i wytrawne dania dla diabetyków znajdziecie w dziale kuchnia diabetyka.



Wartości odżywcze
Ciasto marchewkowo-buraczane
Wartości na 100g
kcal
188
węglowodany
19
białka
3
tłuszcze
8
Wartości na porcję
kcal
160
węglowodany
16
białka
2
tłuszcze
7

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…