Przejdź do głównej zawartości

Świąteczny piernik dla diabetyka

Już jutro Wigilia więc wrzucam przepis na szybki piernik w wersji dla diabetyka. Puszysty, wilgotny a co najważniejsze bez dodatku cukru czy mąki pszennej. Przy okazji życząc wszystkim Diabetykom i ich rodzinom Wesołych Świąt :)

 Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju (ewentualnie rozpuszczone masło klarowane lub olej kokosowy)
- 200 ml mleka roślinnego (ja użyłam niesłodzony napój migdałowy Alpro, możecie użyć także normalne mleko)
- słodzik (ja użyłam 5 łyżek ksylitolu i 2 łyżki stevii) 
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (wcześniej sparzyłam ją wrzątkiem)
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzyłam ją wrzątkiem)
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika

Lukier (opcjonalnie):
- 4 łyżki cukru pudru z ksylitolu
- 6 łyże soku z cytryny

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche produktu tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, słodzik, kakao oraz sok z cytryny. W drugiej misce wymieszaj mokre produkty tj.olej, mleko i skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Połącz suche i mokre składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę. Ja użyłam tortownicę o średnicy 21 cm. Piecz przez 40 min w temp. 180 st. do suchego patyczka. Po wystygnięciu ciasto możesz polać lukrem. Powstałym przez zmieszanie cukru pudru i soku z cytry. Ciasto można także posypać samym pudrem z ksylitolu. Piernik podzieliłam na 12 kawałków. Wartości odżywcze zostały podane dla piernika BEZ LUKRU. Smacznego :) i WESOŁYCH ŚWIĄT :-)

Więcej przepisów dla diabetyków znajdziecie tutaj.

Wartości odżywcze
Piernik dla diabetyka
Wartości na 100g
kcal304
węglowodany32
białka5
tłuszcze19
Wartości na porcję
kcal157
węglowodany17
białka3
tłuszcze10


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…