Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciasteczka korzenne dla diabetyka

Dzisiaj przepis na ciasteczka dla diabetyka przekładane powidłami śliwkowymi. Idealnie nadają się na świąteczny deser, bez obawy o nagłe skoki cukru. Możecie równie dobrze użyć inne konfitury. Ja w tym roku przygotowałam powidła śliwkowe, więc nie mogło ich zabraknąć w moich świątecznych dietetycznych wypiekach.
Składniki:
- 60 g nerkowców
- 5 łyżek ksylitolu (może być więcej jeśli wolicie bardziej słodkie ciastka)
- 260 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki zimnego oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 4 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie)

Nadzienie:
- konfitura śliwkowa 100 g

Przygotowanie:
Nerkowce drobno pokruszyć. Ja wsypałam je do woreczka i ostukałam młotkiem. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól. Olej kokosowy utrzyj z ksylitolem na gładką masę, dodaj jajko i pokruszone nerkowce i dokładnie zmiksuj. Połącz powstałą masę z suchymi składnikami i zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche dodaj mleko roślinne. Ciasto zawiń w folię aluminiową i wsadź na godzinę do lodówki. Ciasto cienko rozwałkuj przez dwa kawałki papieru do pieczenia . Wykrawaj szklanką kółeczka. Układaj na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 8-10 min, w temp. 180 st. C. Wystudzone ciastko smaruj łyżeczką powideł śliwkowych i przykrywaj drugim ciastkiem. Na koniec posyp je cukrem pudrem z ksylitolu. Wyszło mi 15 podwójnych ciasteczek. Smacznego :)

Więcej przepisów znajdziecie w dziale kuchnia diabetyka :)


Wartości odżywcze
Ciasteczka korzenne
Wartości na 100g
kcal335
węglowodany37
białka8
tłuszcze20
Wartości na porcję
kcal160
węglowodany18
białka4
tłuszcze9

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…