Przejdź do głównej zawartości

Miejsca przyjazne diabetykom

Dzisiaj słów kilka o miejscach przyjaznym diabetykom. Pewnie zapytacie czy takie w ogóle istnieją? Restauracja w której przy każdym daniu podana jest gramatura dania i ilość WW i WBT, lodziarnia w której  dzięki podanej ilości WW nareszcie wiemy ile musimy podać insuliny...Brzmi jak marzenie he? 

Ja całkiem przypadkowo odkryłam Kawiarnie Legal Cakes we Wrocławiu, która jest nastawiona na słodkie wypieki oraz śniadania dedykowane osobom dbającym o zdrowe odżywianie i zbilansowaną dietę. Osoby chorujące na cukrzycę znajdą w tej kawiarni coś dla siebie :-)
Kawiarnie Legal Cakes na tą chwilę możecie znaleźć między we Wrocławiu oraz w Warszawie. Ciasta, desery i inne smakołyki są przygotowywane na miejscu z dbałością o liczbę kalorii, bilans makroskładników, zawartość makroelementów czy indeks glikemiczny.  W ofercie są śniadania słodkie i słone,  ciasta, koktajle oraz desery. Wszystkie produkty są bezglutenowe, większość bez laktozy, wegańskie czy też tworzone z myślą diabetykach.

Pracownicy kawiarni odtwarzają smaki popularnych, sklepowych słodkości ale w tej zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniają na migdałową lub jaglaną. Cukier na ksylitol czy erytrol. Słodki, gęsty karmel powstaje poprzez wymieszanie banana i masła orzechowego.Czekolada to po prostu gorzkie, odtłuszczonego kakao, erytrol i olej kokosowy. Cukru nie znajdziecie w tej kawiarni nawet do posłodzenia kawy czy herbaty :) 

Właścicielką kawiarni we Wrocławiu jest Pani dietetyk, więc nie ukrywam, że to jeszcze bardziej przekonało mnie do wizyty w tym miejscu. Nie ukrywam, że lubię miejsca, w których ludzie znają się na tym co robią, szczególnie jeśli w grę chodzi moje zdrowie.

W menu mnóstwo pozycji, naprawdę trudno zdecydować się które ciasto wybrać :P My zamówiliśmy dwie kawy z mlekiem roślinny, ciasto Banoffee i Legalny snickers. Co mogę o nich powiedzieć? PYCHA!!

Na koniec naszą uwagę przykuły zdrowe batoniki. Wytwarzane są one na miejscu, tylko z naturalnych składników, więc przydatność do spożycia batoników jest krótka. Ale kilka dni na jego pochłonięcie na pewno macie, no więc spokojnie ;)
Uwagę zwraca ich ładne opakowanie,więc moim zdaniem jest to świetny pomysł na prezent :) My wybraliśmy batonik red velvet, zrobiony m.in. z buraka, banana, mąki jaglanej czy czekolady. Podane są oczywiście wartości odżywcze takie jak ilość kcal, gramatura czy WW.



Moim zdaniem ceny nie są wygórowane. Nie zapominajmy, że kilogram mąki migdałowej kosztuje o wiele więcej niż kilogram mąki pszennej, podobnie jest z cukrem i ksylitolem.

Jeśli chcecie zrobić sobie małą przyjemność, albo sprawić ją swoim bliskim chorującym na cukrzycę to wizyta w Kawiarni Legal Cakes na pewno się tutaj sprawdzi :)

A czy Wy znacie jakieś miejsca przyjazne diabetykom? Jeśli tak, to podajcie w komentarzu jego nazwę i miasto, w którym się znajduje. Takie informacje na pewno przydadzą się nam diabetykom :)


zdrowe desery

bez glutenu

Miejsca przyjazne diabetykom

Legal cakes Wrocław

Kawiarnia dla diabetyka wrocław

kawiarnia dla cukrzyka


zdrowe desery legal cakes


Zobacz także przepisy w: kuchnia diabetyka

Zobacz także: etui dla diabetyków

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…