Przejdź do głównej zawartości

Powidła śliwkowe z ksylitolem

Nie ma to jak dżem własnej roboty, bez cukru i konserwantów. Szczególnie w zimie domowe przetwory są niezastąpione, umilając domownikom każdy posiłek. Sezon na śliwki nadal trwa dlatego postanowiłam z tego skorzystać i przygotować moje pierwsze w życiu powidła śliwkowe  :-) Myślę, że warto aby każdy diabetyk w sezonie jesiennym przygotował sobie kilka słoików swoich ulubionych dietetycznych przetworów.
Składniki:
- 2, 5 kg śliwek
- 250 g ksylitolu
Przygotowanie:
Przekrojone na pół śliwki bez pestek wrzucamy do garnka o głębokim dnie. Zasypujemy ksylitolem i dusimy na kuchence przez około 2 godziny. Woda ze śliwek  musi zupełnie odparować a masa zagęstnieć. Słoiki i pokrywki wyparzamy gorącą wodą i wycieramy do sucha. Nakładamy masę śliwkową do 2/3 wysokości słoików i szczelnie zakręcamy. Garnek wykładamy ręcznikiem papierowym i wypełniamy wodą do 2/3 wysokości. Słoiki umieszczamy w garnku, ale tak aby się ze sobą nie stykały, wodę doprowadzamy do wrzenia i  tak pasteryzujemy przez 15 min. Po tym czasie słoiki wyciągamy i stawiamy do góry nogami na ściereczce. Pozwalamy im wystygnąć przez kilka godzin. Z 2,5 kg śliwek wyszło mi 6 słoików jak na zdjęciu. Smacznego :-)

Wartości odżywcze
powidła śliwkowe
Wartości na 100g
kcal64
węglowodany19,45
Wartości na porcję
kcal292
węglowodany89,17

Jeśli szukacie przepisów na desery i ciasta dla diabetyków a także zdrowe przekąski zapraszam Wam do działu kuchnia diabetyka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…