Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe kotlety marchewkowe

Dzisiaj w kuchni diabetyka pomysł na zdrowe kotleciki z marchewki. Nadają się na obiad, lunch a także zdrową przekąskę, jednym słowem idealny przepis dla cukrzyka. Dzięki takim przepisom możemy w łatwy sposób przemycić do naszego menu warzywa. 

Składniki:
- 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
- 1 puszka białej fasoli
- 0,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:
Obraną marchewkę zatrzyj na tarce na grubych oczkach. Zblenduj fasolę, olej, posiekaną cebulę, posiekany czosnek. W dużej misce wymieszaj startą marchewkę i powstałą pastę z fasoli. Dodaj płatki owsiane, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i wszystko wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Zwilżonymi dłońmi formułuj kotleciki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można je delikatnie spłaszczyć ręką, żeby nie były zbyt grube. Pieczemy przez 30-40 min, w połowie czasu pieczenia delikatnie przekładamy kotleciki na drugą stronę. Wyszło mi 8 dużych kotletów. Smacznego :-)


A jeśli szukacie pomysłu na zdrowy deser z marchewki zapraszam Was tutaj.


Wartości odżywcze
kotleciki marchewkowe
Wartości na 100g
kcal185
węglowodany13,75
Wartości na porcję
kcal182
węglowodany13,58

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…