Przejdź do głównej zawartości

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tortownicę o średnicy 13 cm. Wcześniej trzeba wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp 175 st. C przez 45 min. Ciasto posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu, można go zrobić samemu za pomocą młynka do kawy :) Ciasto pokroiłam na 12 kawałków. Smacznego :-)

Zachęcam Was również do wypróbowania innych przepisów z działu kuchnia diabetyka. Jestem pewna, że każdy znajdzie tam coś dla siebie :-) 


Wartości odżywcze
ciasto jabłkowo-serowe
Wartości na 100g
kcal137
węglowodany19,64
Wartości na porcję
kcal81
węglowodany11,56





Komentarze

  1. Hej! Właśnie piekę ciasto z Twojego przepisu. Mam tortownicę o średnicy 16cm i ciasto wlałam jest prawie po brzegi (jakiś 1cm) boje się że mi wyjdzie z formy. Może miałam za duże jabłka? Wszystko wg przepisu. Dam znać co wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie dużo Ci wyszło tej masy. U mnie na pewno było jej mniej, tortownica byla wypełniona max do połowy wysokości. Ale chyba dzięki temu ciasto wyszło Ci grubsze :) Pochwal się :)

      Usuń
    2. Urosło ze 2cm ponad formę ale nie wyszło :)
      Po wystudzeniu opadło do wysokości blaszki, środek bardziej. Powiem tak: jest smaczne jednak wyszło zbyt słabo zwięzłe zebym mogła ładnie na kawałeczki pokroic i postawić gościom ;)
      Miałam spore jabłka i spore jajka, moze ciacho jakie wyszło wynika z innych proporcji- mimo, że wszystko było jak z przepisu?

      Usuń
    3. może rzeczywiście winowajcą są jabłka, które obciążyły masę dlatego ciasto opadło po wypieczeniu. A zostawiła je Pani do wystygnięcia w piekarniku?

      Usuń
  2. Tortownica o średnicy 13cm? Istnieje taka w ogóle? Poza tym na zdjęciu ciasto wygląda zdecydowanie na większe :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…