Przejdź do głównej zawartości

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tortownicę o średnicy 13 cm. Wcześniej trzeba wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp 175 st. C przez 45 min. Ciasto posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu, można go zrobić samemu za pomocą młynka do kawy :) Ciasto pokroiłam na 12 kawałków. Smacznego :-)

Zachęcam Was również do wypróbowania innych przepisów z działu kuchnia diabetyka. Jestem pewna, że każdy znajdzie tam coś dla siebie :-) 


Wartości odżywcze
ciasto jabłkowo-serowe
Wartości na 100g
kcal137
węglowodany19,64
Wartości na porcję
kcal81
węglowodany11,56





Komentarze

  1. Hej! Właśnie piekę ciasto z Twojego przepisu. Mam tortownicę o średnicy 16cm i ciasto wlałam jest prawie po brzegi (jakiś 1cm) boje się że mi wyjdzie z formy. Może miałam za duże jabłka? Wszystko wg przepisu. Dam znać co wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie dużo Ci wyszło tej masy. U mnie na pewno było jej mniej, tortownica byla wypełniona max do połowy wysokości. Ale chyba dzięki temu ciasto wyszło Ci grubsze :) Pochwal się :)

      Usuń
    2. Urosło ze 2cm ponad formę ale nie wyszło :)
      Po wystudzeniu opadło do wysokości blaszki, środek bardziej. Powiem tak: jest smaczne jednak wyszło zbyt słabo zwięzłe zebym mogła ładnie na kawałeczki pokroic i postawić gościom ;)
      Miałam spore jabłka i spore jajka, moze ciacho jakie wyszło wynika z innych proporcji- mimo, że wszystko było jak z przepisu?

      Usuń
    3. może rzeczywiście winowajcą są jabłka, które obciążyły masę dlatego ciasto opadło po wypieczeniu. A zostawiła je Pani do wystygnięcia w piekarniku?

      Usuń
  2. Tortownica o średnicy 13cm? Istnieje taka w ogóle? Poza tym na zdjęciu ciasto wygląda zdecydowanie na większe :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …