Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, dlatego owoce te musiały znaleźć się w mojej kuchni cukrzyka. Dzisiaj przepis na pełnoziarnistą tartę ze śliwkami bez dodatku cukru. Jest to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu diabetyka.
Tym razem nie używałam oleju kokosowego a zastąpiłam go masłem klarowanym. Masło klarowane ma wiele wiele właściwości: nie podnosi cholesterolu we krwi, zawiera kwas masłowy, który ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym przydatne są w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera, reguluje układ hormonalny. Masło ghee bogate jest w witaminy A,D,E i K które są dobrze wchłaniane. Masło klarowane może odstraszać swoją ceną, z moich obserwacji najkorzystniej można je kupić w Biedronce. 


Natomiast śliwki regulują trawienie  oraz chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu, że zapobiegają zaparciom zmniejszają one zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego.

Składniki:

kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej)
- 150 g zimnego masła klarowanego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka jaj

nadzienie:
- 20 średniej wielkości śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i masło klarowane pokrojone w mniejsze kawałki. Zagniatamy ciasto, tak aby masło klarowane zupełnie połączyło się z mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 min. do zamrażarki.
W tym czasie śliwki przekrawamy na ćwiartki , wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy około 20 min, cały czas mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły. Śliwki powinny zmięknąć i puścić sok, dlatego dusimy je tak długo aż sok wyparuje. 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczamy w 3 łyżkach wody i dodajemy do śliwek. Zagotowujemy. Masa powinna zagęstnieć. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Odkrawamy 1/3 ciasta i chowamy do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem klarowanym i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 8 minut. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie.
Pozostałe ciasto ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy masę śliwkową. Ciasto wkładamy do piekarnika na 35-40 min. Tartę pokroiłam na 15 kawałków. Smacznego :-)




Wartości odżywcze
tarta ze śliwkami
Wartości na 100g
kcal331
węglowodany33,12
Wartości na porcję
kcal166
węglowodany16,65

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…