Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, dlatego owoce te musiały znaleźć się w mojej kuchni cukrzyka. Dzisiaj przepis na pełnoziarnistą tartę ze śliwkami bez dodatku cukru. Jest to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu diabetyka.
Tym razem nie używałam oleju kokosowego a zastąpiłam go masłem klarowanym. Masło klarowane ma wiele wiele właściwości: nie podnosi cholesterolu we krwi, zawiera kwas masłowy, który ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym przydatne są w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera, reguluje układ hormonalny. Masło ghee bogate jest w witaminy A,D,E i K które są dobrze wchłaniane. Masło klarowane może odstraszać swoją ceną, z moich obserwacji najkorzystniej można je kupić w Biedronce. 


Natomiast śliwki regulują trawienie  oraz chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu, że zapobiegają zaparciom zmniejszają one zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego.

Składniki:

kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej)
- 150 g zimnego masła klarowanego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka jaj

nadzienie:
- 20 średniej wielkości śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i masło klarowane pokrojone w mniejsze kawałki. Zagniatamy ciasto, tak aby masło klarowane zupełnie połączyło się z mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 min. do zamrażarki.
W tym czasie śliwki przekrawamy na ćwiartki , wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy około 20 min, cały czas mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły. Śliwki powinny zmięknąć i puścić sok, dlatego dusimy je tak długo aż sok wyparuje. 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczamy w 3 łyżkach wody i dodajemy do śliwek. Zagotowujemy. Masa powinna zagęstnieć. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Odkrawamy 1/3 ciasta i chowamy do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem klarowanym i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 8 minut. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie.
Pozostałe ciasto ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy masę śliwkową. Ciasto wkładamy do piekarnika na 35-40 min. Tartę pokroiłam na 15 kawałków. Smacznego :-)




Wartości odżywcze
tarta ze śliwkami
Wartości na 100g
kcal331
węglowodany33,12
Wartości na porcję
kcal166
węglowodany16,65

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…