Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ser mieszamy z jogurtem i budyniami, a następnie delikatnie łączymy z pianą z białek. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 50 min w temp, 170 st. C. Sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, żeby nie opadł. Ciasto pokroiłam na 12 kawałków. Smacznego :-)






Wartości odżywcze
Dieietyczny sernik
Wartości na 100g
kcal162
węglowodany22
białka9
tłuszcze4
Wartości na porcję
kcal184
węglowodany25
białka10
tłuszcze5

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. wystarczy tylko dobrze zblendować/zmiksować

      Usuń
  2. Czy wyliczała PAni WW i WBT tego sernika? Wartości w tabeli są okrojone, ciężko jest dokonać pełnych wyliczeń, aby dziecku nie zaszkodzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabelka została edytowana, białka i tłuszcze podaje od niedawna więc w starych przepisach nie ma tych informacji. Ale dla Pani je uzupełniłam. Dane w tabelce są wystarczające żeby policzyć WBT i WW na jedną porcję.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za uzupełnienie informacji.

      Usuń
  3. Czy może być twaróg sernikowy z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak :) Tylko prosze zwrócić uwagę na skład, najlepszy byłby niesłodzony. A jeśli taki będzie niedostępny to poprostu porównać ilość węglowodanów na 100 w poszczególnych tabelkach wartości odżywczych na opakowaniu i wybrać to wiaderko które ma tych węglowodanów najmniej :)

      Usuń
  4. Nie do końca rozumiem, dlaczego ten sernik został określony jako sernik dla diabetyka. W ciastach dla cukrzyków unika się produktów z wysokim indeksem glikemicznym (jak cukier i MĄKA). A budyń to sama mąka. Może Pani podać jaki jest IG tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przeczytała Pani przepis? gdzie widzi pani cukier lub mąkę w tym przepisie ? proszę najpierw czytać ze zrozumieniem a razie FAKTYCZNYCH wątpliwości komentować. pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Witam serdecznie, czy mozna pominąć czekoladę, którą dodaje się do przygotowania spodu? albo nie robić spodu wcale?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pominięcie czekolady nie powinno wpłynąć na gęstość spodu. Ale można także spróbować zrobić samą masę serową bez spodu. Ciasto będzie również smaczne :)

      Usuń
  6. Dzień dobry:) ostatnio sprawdzam w kuchni zamieszczane tutaj przez Panią przepisy. Są super! Bardzo dziękuję:):):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuje <3 dla takich słów warto testować, piec i dzielić się przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mąka ziemniaczana, która występuje w budyniu jest bezpieczna dla diabetyka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Też się zastanawiam nad cukrem i mąką. "FAKTYCZNIE" nie ma tego napisane wprost w przepisie, ale każdy powinien wiedzieć, że czekolada zawiera CUKIER (co nie zostało wyszczególnione, więc rozumiem, że dowolna czekolada może zostać użyta, łącznie z mleczną). Warto wiedzieć, że nawet czekolada gorzka, która ma 90% kakao również zawiera cukier (zalecam czytanie etykiet), a budyń to głównie MĄKA ziemniaczana, która ma wysoki indeks glikemiczny, nawet jeśli budyń nie jest dosładzany cukrem. Nie chcę się czepiać, nawet jeśli tak to zabrzmiało, po prostu szukam przepisu dla dziecka z cukrzycą i takie informacje są bardzo istotne, aby mu nie zaszkodzić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wartości odżywcze podane w tabeli pod przepisem zawierają wartości odżywcze dla poszczególnych składników, w tym czekolady i budyniu. Jeden kawałek zawiera 25 g węglowodanów, w tym cukrów, bo węglowodany to także cukry. Słusznie Pani zauważyła napisałam ogólnie czekolada, więc edytowałam opis aby było wiadomo że mowa o czekoladzie gorzkiej. Myślę, że każdy diabetyk czyta etykiety inaczej nikt z nas nie byłby w stanie stwierdzić ile dany produkt ma węglowodanów w tym cukrów. Każda czekolada zawiera inną ilość cukru. Ja w swoich przepisach używam przeważnie czekoladę Lindt z wysoką zawartością kakao gdzie skład jest krótki a cukier jest jednym z ostatnich składników i jest go po prostu mało w porównaniu z czekoladą innej firmy gdzie w czekoladzie gorzkiej cukier występuje na pierwszym miejscu. Czekolady gorzkie nie każdemu smakują, więc każdy może przepis dostosowywać do swoich potrzeb czy walorów smakowych. W przepisie użyto dwa budynie, każdy z nich o wadzę 55 gramów czyli przy użyciu dwóch otrzymujemy 110 g suchego proszku budyniowego. Całe ciasto waży prawie 1,5 kg więc po podzieleniu go na 12 kawałków(można i na więcej) spożywamy śladowe ilości wspomnianej przez Panią mąki ziemniaczanej. Myślę, że nikt nie zjada naraz 1,5 kg ciasta. Diabetycy nie są zobowiązani żadną dietą tylko racjonalnym podejściem do żywienia. Możemy sobie pozwolić na ciasto z cukierni czy batonik ale co wyróżnia ciasta kupowane w sklepie czy cukierni od tych które przygotowujemy sami jest fakt, że dokładnie wiemy z czego się składa, możemy swobodnie zamieniać składniki i dozować poszczególne składniki według naszych potrzeb. Myślę, że bardziej sobie jesteśmy w stanie zaszkodzić kupując ciasto w sklepie (gdzie w składzie znajdziemy sam cukier,tłuszcz palmowy, tonę mąki pszennej oraz nazywajmy rzeczy po imieniu mnóstwo chemii) aniżeli ciastem przygotowanym przez nas samych. Mąka ziemniaczana pomimo wysokiego IG jest tylko jednym ze składników i na pewno nie głównym. Nie jesteśmy w stanie zupełnie wykluczyć z naszej diety cukru, bo niestety znajduję się on w większości produktów, w mniejszym lub większym stopniu. Dlatego ważne żebyśmy czytali etykiety i eliminowali te gdzie cukier występuje na pierwszym miejscu :)

      Usuń
  10. Nie mówiąc już o tym, że nikomu nie zaszkodzi zjedzenie malutkiego kawałka raz kiedyś. Nigdzie nie jest napisane, że cukrzyk ma pożreć cały sernik i to naraz ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…