Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe ciasto czekoladowe z borówkami

Kto z nas nie lubi puszystego, wilgotnego ciasta czekoladowego? :-) Sweetsulina je uwielbia! Dzisiaj propozycja na ciasto czekoladowe w wersji fit, które idealnie nada się dla osób z cukrzycą. W tym wypieku wykorzystałam mąkę gryczaną, ponieważ posiada ona mnóstwo wartości odżywczych a co najważniejsze ma niski indeks glikemiczny- tak istotny w diecie diabetyków. Oczywiście jeśli akurat nie macie mąki gryczanej, możecie zastąpić ją każdą inna mąką pełnoziarnistą. Jak już wiecie jestem przeciwniczką mąki pszennej, dlatego w moich wypiekach jej nie znajdziecie. Aby urozmaicić smak ciasta czekoladowego dodałam do niego borówki, które można zastąpić chociażby naszymi polskimi jagodami. 
Ciasto dla diabetyka
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej (9 łyżek)
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 6 łyżek wody
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady (dzisiaj użyłam czekoladę gorzką Wedel)
- 70 ml mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy
- 60 g oleju kokosowego (3 łyżki)
- 200 g borówek lub jagód
- 4 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy, mleko i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki- mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Do suchych składników wlej mokre, wymieszaj. Dodaj jajka,aromat waniliowy, wymieszaj a na koniec dodaj borówki, delikatnie łącząc je z powstała masą. Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Ciasto piecz przez 30 min w temperaturze 180 st. C, następnie temperature zmniejsz do 130 st. i piecz jeszcze przez 34-40 min. Przed wyciągnięciem sprawdź czy ciasto na pewno jest gotowe, wbijając w nie patyczek. Ciasto pozostaw w formie do ostygnięcia. Następnie ciesz się jego smakiem w gronie bliskich! Smacznego :-)
Zdrowe ciasto czekoladowe z borówkami
Ciasto czekoladowe z borówkami.



Wartości odżywcze
Ciasto czekoladowe z borówkami
Wartości na 100g
kcal259
węglowodany32,17
Wartości na porcję
kcal167
węglowodany20,72

Zobacz inne przepisy dla diabetyków

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…