Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne ciastka z fasoli słodzone ksylitolem

Dzisiaj przepis na niesamowicie smaczne ciasteczka w wersji fit. Idealny deser dla diabetyka :) Ciastka są szybkie i łatwe w przygotowaniu, w dodatku z ogólnie dostępnych składników. Uprzedzę pytania- fasola jest niewyczuwalna w smaku. 

Składniki:
- 1, 5 szklanki fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki
- 3,5 łyżki masła orzechowego (ja użyłam Felix 30% mniej tłuszczu)
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ksylitolu lub stevii
- 1/4 szklanki wody
- łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:
Fasolę opłukać pod zimną wodą na sitku i na chwilę odstawić, żeby ociekła z wody. W głębokiej misce za pomoca blendera ręcznego (lub w blenderze kielichowym) blendujemy fasolę, kakao, proszek do pieczenia i odrobinę wody (połową odmierzonej wody podanej w składnikach). Następnie dodajemy masło orzechowe, ksylitol i pozostałą część wody. Wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze ciasta możecie dosypać więcej ksylitolu, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka tracą na słodkości. Na koniec dodajemy delikatnie rozgniecione siemię lniane. Gotową masę odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżka nakładamy masę na pergamin, następnie delikatnie wygładzamy np. za pomocą noża. Pieczemy w 180 st. C przez 24 min. Ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Po czym staramy się nie zjeść wszystkich od razu. Smacznego :-)





Wartości odżywcze
ciastka z fasoli
Wartości na 100 g
kcal211
węglowodany36,71
Wartości na porcję
kcal55
węglowodany9,57




Komentarze

  1. Akurat to masło orzechowe Felix 30% mniej tłuszczu zawiera syrop glukozowy więc chyba nie jest to idealna opcja dla diabetyka? czy zastąpienie masłem 100% mocno pogorszy smak?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak to prawda masło Felix nie powala składem. Ja od jakiegoś czasu używam masło orzechowe 100% od KFD i jest rewelacyjne. Świetnie się sprawdza do wypieków, w smaku nie wyczuwam żadnej różnicy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…