Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne ciastka z fasoli słodzone ksylitolem

Dzisiaj przepis na niesamowicie smaczne ciasteczka w wersji fit. Idealny deser dla diabetyka :) Ciastka są szybkie i łatwe w przygotowaniu, w dodatku z ogólnie dostępnych składników. Uprzedzę pytania- fasola jest niewyczuwalna w smaku. 

Składniki:
- 1, 5 szklanki fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki
- 3,5 łyżki masła orzechowego (ja użyłam Felix 30% mniej tłuszczu)
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ksylitolu lub stevii
- 1/4 szklanki wody
- łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:
Fasolę opłukać pod zimną wodą na sitku i na chwilę odstawić, żeby ociekła z wody. W głębokiej misce za pomoca blendera ręcznego (lub w blenderze kielichowym) blendujemy fasolę, kakao, proszek do pieczenia i odrobinę wody (połową odmierzonej wody podanej w składnikach). Następnie dodajemy masło orzechowe, ksylitol i pozostałą część wody. Wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze ciasta możecie dosypać więcej ksylitolu, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka tracą na słodkości. Na koniec dodajemy delikatnie rozgniecione siemię lniane. Gotową masę odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżka nakładamy masę na pergamin, następnie delikatnie wygładzamy np. za pomocą noża. Pieczemy w 180 st. C przez 24 min. Ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Po czym staramy się nie zjeść wszystkich od razu. Smacznego :-)





Wartości odżywcze
ciastka z fasoli
Wartości na 100 g
kcal211
węglowodany36,71
Wartości na porcję
kcal55
węglowodany9,57




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…