Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne ciastka z fasoli słodzone ksylitolem

Dzisiaj przepis na niesamowicie smaczne ciasteczka w wersji fit. Idealny deser dla diabetyka :) Ciastka są szybkie i łatwe w przygotowaniu, w dodatku z ogólnie dostępnych składników. Uprzedzę pytania- fasola jest niewyczuwalna w smaku. 

Składniki:
- 1, 5 szklanki fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki
- 3,5 łyżki masła orzechowego (ja użyłam Felix 30% mniej tłuszczu)
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ksylitolu lub stevii
- 1/4 szklanki wody
- łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:
Fasolę opłukać pod zimną wodą na sitku i na chwilę odstawić, żeby ociekła z wody. W głębokiej misce za pomoca blendera ręcznego (lub w blenderze kielichowym) blendujemy fasolę, kakao, proszek do pieczenia i odrobinę wody (połową odmierzonej wody podanej w składnikach). Następnie dodajemy masło orzechowe, ksylitol i pozostałą część wody. Wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze ciasta możecie dosypać więcej ksylitolu, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka tracą na słodkości. Na koniec dodajemy delikatnie rozgniecione siemię lniane. Gotową masę odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżka nakładamy masę na pergamin, następnie delikatnie wygładzamy np. za pomocą noża. Pieczemy w 180 st. C przez 24 min. Ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Po czym staramy się nie zjeść wszystkich od razu. Smacznego :-)





Wartości odżywcze
ciastka z fasoli
Wartości na 100 g
kcal211
węglowodany36,71
Wartości na porcję
kcal55
węglowodany9,57




Komentarze

  1. Akurat to masło orzechowe Felix 30% mniej tłuszczu zawiera syrop glukozowy więc chyba nie jest to idealna opcja dla diabetyka? czy zastąpienie masłem 100% mocno pogorszy smak?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak to prawda masło Felix nie powala składem. Ja od jakiegoś czasu używam masło orzechowe 100% od KFD i jest rewelacyjne. Świetnie się sprawdza do wypieków, w smaku nie wyczuwam żadnej różnicy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…