Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z cukinii o niskim indeksie glikemicznym

Sezon na cukinię trwa. Dzisiaj przepis na placuszki z cukinii, które spokojnie mogą zastąpić nam placki ziemniaczane, jednak bez obawy o nagłe skoki cukru. Taka przekąska jest idealna w diecie diabetyka. Placuszki są niesamowicie pożywne i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla osób które chcą spożywać warzywa w urozmaiconej postaci, tych dbających o linie oraz dla nas cukrzyków, gdy szukamy czegoś na lekką, niskowęglowodanową przekąskę.
Składniki:
- 1 duża cukinia 600 g
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam make gryczaną)
- 2 łyżki mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- sól, pieprz do smaku

Dodatki:
- jogurt naturalny
- szczypiorek

Przygotowanie:
Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, make,mleko, sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej mąki. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, ja do smażenia polecam masło klarowane. Placuszki smażymy po obu stronach na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu kładąc placuszki na papierowym ręczniku. Można podać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczypiorku. Ale nawet bez dodatków smakują znakomicie :) Z podanych składników wyszło mi 10 dosyć dużych placuszków. Wartości odżywcze zostały podane dla wersji bez dodatków. Smacznego :-)

Wartości odżywcze
Placuszki z cukini
Wartości na 100g
kcal36
węglowodany6
białka3
tłuszcze1
Wartości na porcję
kcal25
węglowodany4
białka2
tłuszcze1
Zobacz pozostałe przepisy dla diabetyków

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…