Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe ciasteczka owsiano-orkiszowe

Dzisiaj postanowiłam upiec zdrowe ciasteczka, które będę miała pod ręką, gdy nabiorę ochoty na coś dobrego. Ciasteczka przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu służą mi przez długi czas :)
Myślę, że nie jestem jedynym diabetykiem, który lubi sobie przegryźć coś słodkiego. Cukrzyca na pewno nie musi być powodem wykluczenia z diety słodkich przysmaków. Jednak ja zachęcam, aby przygotowywać je samemu. Domowie wypieki nie zawierają spulchniaczy, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczy trans, barwników, konserwantów czy sztucznych aromatów. Chyba przekonałam Was, że słodycze ze sklepowych półek nie są dobrym wyborem dla naszego zdrowia.


Przygotowanie tych fit ciasteczek zajmie Wam maksymalnie 30 min :-)
Składniki: 
- 150 g zimnego masła klarowanego ( może być także zimny olej kokosowy) 
- 200 g mąki orkiszowej 
- 150 g płatków owsianych górskich 
- 2 łyżki ksylitolu lub stevii (jeśli wolicie bardziej słodsze dosypcie trochę więcej) 
- 5 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez cukru)
- szczypta soli 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 
- 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego

Przygotowanie: 
Płatki owsiane wsypać do wysokiego naczynia i rozdrobnić blenderem (ale nie ma proszek). Wsyp do dużej miski rozdrobione płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, sól i wszystko wymieszaj. W suche składniki wetrzyj zimne masło klarowane (lub zimny olej kokosowy), dodaj mleko aby ciasto się zagniotło. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj jeszcze z 2 łyżki mleka. Wszystko zagnieć w kulę i wsadź do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wykrój ciasteczka, ponakłuwaj widelcem, piecz w temperaturze 170 st. C przez 15-17 min. Ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Ostudzone ciasteczka posmaruj roztopioną czekoladą i pozostaw do wystudzenia czekolady. Ciasteczka smakują równie dobrze bez polewy czekoladowej, dlatego też zrobiłam dwie wersje. Do wycinania użyłam szklankę o małej średnicy dzięki czemu wyszły mi aż 32 ciasteczka. Smacznego :-)

Zobacz inne zdrowe przepisy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…