Przejdź do głównej zawartości

Od słodkiego moczu do pompy insulinowej cz. II

Wiemy już skąd wzięła się insulina i komu ją zawdzięczamy. O czym możecie poczytać tutaj. Jednak sama insulina w dobrym prowadzeniu cukrzycy to chyba za mało...

No dobra ale skąd było wiadomo jaki jest poziom cukru...?

1925 r. pacjenci mogli sprawdzić swój cukier w moczu w domu. Po zmieszaniu 8 kropel moczu z roztworem Benedykta pacjent gotował mieszaninę przez 5 minut.  Na podstawie kolorystyki pacjent był w stanie stwierdzić czy w moczu jest cukier. 
Pod koniec 1940 r. pacjenci mogli odczytać poziom cukru w moczu poprzez zamoczenie paska w moczu. 

1959 r. istnieje już rozróżnienie pomiędzy dwoma rodzajami cukrzycy: cukrzycą typ. 1 i 2.
Pierwsze paski do pomiaru glukozy we krwi zostały wprowadzone na rynek w 1964 r. Pacjent pozostawiał kroplę krwi na pasku przez 1 minutę, a następnie spłukiwał. Kolor na pasku był następnie porównywano z wykresem kolorystycznym w celu określenia zakresu glukozy we krwi.

Anton H. Clemens (po prawej) opracował pierwszy glukometr. 
1970 r. Ames przedstawia pierwszy licznik glukozy we krwi. Jednakże był on dostępny tylko w gabinetach lekarskich.


1981 r. pierwszy miernik glukozy do krwi osobistej (glukometr firmy Bayer), który jest dostępny dla diabetyków, aby mogli samodzielnie sprawdzić poziom cukru we krwi. Poniżej znajdziecie zdjęcia pierwszych glukometrów :)



Lancety też przeszły niezłą metamorfozę. Poniżej jedna z pierwszych lancet dla diabetyków.

Pompy insulinowe

1970 r. szpitale wprowadziły pierwszą pompę insulinową, która nazywała się Biostater. Była przeznaczony wyłącznie do użytku w szpitalu. Biotaster mierzył cukier cukru we krwi i podawał insulinę co 5 minut. 


Naukowcy z Uniwersytetu Yale zapragnęli, aby pompa była przenośna.
Pierwsza pompa nie była pompą insulinową, ale pompą dla pacjentów chorujących na nowotwór. Naukowcy wykorzystali tą samą pompę, aby ta podawała insulinę dla cukrzyków. Pompa nie była ładna, ale mniejsza, co pozwoliło diabetykom na większą aktywność.



Co przyniesie przyszłość?

Nie wiem jak będzie wyglądać przyszłość, ale wiem jak wygląda teraźniejszość. Systemy ciągłego monitorowania glikemii CGM czy Freestyle libre, które pozwalają na kontrolowanie poziomu cukru bez potrzeby nakłuwania palców. Odczytywanie poziomów cukru na telefonie czy na wyświetlaczu zegarka, znajdującego się na nadgarstku. 
Pompy insulinowe podające insulinę, które są przy tym dyskretne i w żaden sposób nie ograniczają korzystających z nich pacjentów. Urządzenia te sygnalizują zbyt niski poziom cukru i automatycznie zaprzestają podawanie insuliny. Może nie nazwałabym tego, jak wielokrotnie możemy przeczytać, "sztuczną trzustką", bo do tego jeszcze nam daleko, ale na pewno urządzenie to w swoim działaniu jest najbliższe ludzkiej trzustce.

Warto wspomnieć tutaj o transplantacji trzustki w przypadku osób chorujących na cukrzycę. Nie jest to zbyt powszechny zabieg i na pewno nie każdy mógłby się mu poddać. 
Firma Medtronic pracuje nad pompą, która nie będzie wymagać programowania, tylko sama zacznie podawać insulinę w momencie kiedy zaczniemy jeść. Można powiedzieć jest działanie będzie najbardziej zbliżone do sposobu funkcjonowania ludzkiej trzustki.

A jeśli chodzi o przyszłość...No cóż pewnie tak samo jak wielu z Was czekam, aż ktoś wynajdzie lekarstwo na cukrzycę, dzięki któremu będziemy mogli zaprzestać podawania insuliny i ciągłego mierzenia cukru. I nareszcie będziemy mogli wrócić do poziomu życia jaki prowadziliśmy przed zachorowaniem. Pracę nad wziewną insuliną czy insuliną w tabletce niestety nie przyniosły takich rezultatów jakie byśmy oczekiwali. Tzn. ich działanie nie jest wystarczające aby zupełnie zastąpić zastąpić insulinę podawaną w zastrzykach.


Przyznajcie, że sami diabetycy przeszli bardzo długą drogę. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie, że moglibyśmy nie mieć możliwości zmierzenia cukru na glukometrze albo podania insuliny, bo akurat mamy ochotę na kawałek ciasta. To co dla nas dzisiaj jest oczywiste, kiedyś było czymś niewiarygodnym, żeby nie powiedzieć "cudem". Korzystajmy z tego, co daje nam dzisiejsza technika, bo może być już tylko lepiej :-)


Zobacz także: glukagon zastrzyk, który może uratować Ci życie



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…