Przejdź do głównej zawartości

Od słodkiego moczu do pompy insulinowej cz. I

Zawsze jak zaczynam narzekać, jak ciężkie jest życie z cukrzycą, jak bardzo mam dość zastrzyków i jak kosztowne są najnowsze wynalazki dla diabetyków, wtedy staram sobie pomyśleć, że x lat temu ludzie umierali z powodu cukrzycy, ponieważ nie było leków, które mogłyby im pomóc.

Wiem, że takich osób jak ja jest mnóstwo, dlatego postanowiłam zabrać Was w cukrzycową podróż w czasie ;-)

Historia insuliny

1550 r. pierwsze wzmianki o cukrzycy pochodziły ze starożytnego Egiptu, gdzie w papirusach znalazły się wzmianki o chorobie, która powoduje szybką utratę wagi i częste oddawanie moczu. Niestety z tego okresu nie ma żadnych wzmianek na temat leczenia tych przypadłości. 
W tym samym czasie w Indiach hinduskie pisma zwracają uwagę na tajemniczą i zagadkową chorobę, w przypadku której u chorej osoby mocz jest słodki, przyciągając tym samym mrówki.
1790 r. na krótko przed odkryciem insuliny promowano dietę o bardzo niskiej kaloryczności i przedłużony post, co miało zminimalizować wspomniane wyżej objawy. Zalecano dietę niskowęglowodanową, wysokobiałkową i wysokotłuszczową. John Rollo odkrył, że objawy pogarszają się po spożyciu skrobiowej żywności. 

1889 r. Joseph van Mering i Oskar Minkowski odkryli rolę trzustki w cukrzycy. Po usunięciu trzustki u psa, rozwinęła się cukrzyca.  20 lat później, w 1910 r. Eward Sharpey-Shafer odkrył, że cukrzyca wynika głównie z braku insuliny. 

Insulina została wynaleziona przed dwóch kanadyjskich naukowców Fredricka Banting i Charlsa Besta w roku 1921. Wyciąg pochodził z trzustki świni i służył do leczenia psów z cukrzycą.
Leonard Thompson był pierwszym pacjentem z cukrzycą, któremu w styczniu 1922 r. została podana insulina. Chłopiec miał 14 lat. 
W sierpniu 1922 r. Elizabeth Hughes jest jednym z pacjentów leczonych insuliną. W czasie leczenia miała ona 13 lat i ważyła 25 funtów. Dziewczynka była tak wykończona, że ledwo mogła chodzić.

Pierwsza insulina pochodziła z trzustki świni, i aż do 1950 roku był to jedyny, dostępny typ insuliny. To właśnie wtedy naukowcy przekształcili insulinę wieprzową w ludzką.


W 1923 r. firma Nordisk Insulinlaboratorium (później przemianowana na Novo Nordisk) produkowała insulinę Leo. Pierwszy insulinowy produkt w Skandynawii.



Novo (później Novo Nordisk) była pierwszą firmą na świecie, która przekształcała insulinę zwierzęca w insulinę ludzką. Zostało to dokonane przez zastąpienie jednego aminokwasu w cząsteczce insuliny świńskiej. Dzięki czemu stworzono insulinę taką samą, jak ta produkowana przez ludzką trzustkę. 
Nowoczesne insuliny powstały jako pochodne insuliny ludzkiej, aby jak najbardziej przypominać insulinę jaką produkuje ludzka trzustka. 
Insulina podstawowa (bazalna) działa nawet przez 24 godziny, w zależności od wstrzykniętej dawki. Zazwyczaj jest wstrzykiwana na noc (po kolacji lub przed snem).
Insulina posiłkowa podawana do posiłku zostaje wstrzyknięta bezpośrednio przed jedzeniem, aby wchłaniać glukozę z tego konkretnego posiłku. Insulina ta działa od 3 do 5 godzin.

Przez  50 lat od odkrycia insulina była podawana za pomocą dużych, szklanych strzykawek i igieł wielokrotnego użytku. Należało sterylizować je po każdym użyciu poprzez gotowanie.

Pierwsze wstrzykiwacze insuliny zostały wprowadzone przez firmę Novo w 1985 r. Eleganckie urządzenie NovoPen® dało chorym na cukrzycę możliwość prostych wstrzyknięć takiej samej dawki insuliny kilka razy dziennie.

Pierwsza na świecie jednorazowa strzykawka z insuliną nazywała się NovoLet®. Od 93 lat NovoNordisk stara się pokonać cukrzycę na wszystkich etapach jej rozwoju przez innowacyjne terapie.

Niesamowite ile zmieniło się kwestii leczenia cukrzycy. Mam nadzieję, że ten post Was zaciekawił. Bo to jeszcze nie koniec :-) Za tydzień w niedzielę (o godzinie 12 w południe) zamieszczę ciąg dalszy cukrzycowej historii :-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…