Przejdź do głównej zawartości

Nadziewane naleśniki gryczane

Kolejny zdrowy przepis dla diabetyków :)


Kto z nas nie lubi naleśników? Większość z nas jednak lubi je na słodko. Dzisiaj dla odmiany mam dla Was przepis na naleśniki z mąki gryczanej, z pysznym nadzieniem. Jest to idealne, pożywne, weekendowe śniadanie dla całej rodziny :-) Super opcja dla diabetyków, mąka gryczana nie spowoduje nagłych skoków cukru, taki posiłek na pewno sprawi, że przez długi czas będziemy syci.
Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- szklanka mleka (ja użyłam mleko sojowe bez dodatku cukru)
- pieprz, sól do smaku
Nadzienie:
- 4 jajka
- papryka czerwona
- łosoś norweski wędzony ok. 50 g

Przygotowanie:
Mleko, jajka, make i przyprawy mieszamy na jednolitą masę. Powinna mieć gęsta konsystencję. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypcie jeszcze jedną łyżkę mąki gryczanej, natomiast jeśli za gęsta odrobinę wody gazowanej. Naleśniki smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu. Ja używam olej rzepakowy w sprayu, dzięki czemu nie przesadzam z ilością tłuszczu a naleśniki nie przywierają do patelni.
Jajka smażymy w formie jajecznicy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Paprykę kroimy w kostkę. Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Na naleśniki wykładamy usmażone jajka, łososia i paprykę w kostce. Smacznego :-)

Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie na słodko zajrzyj tutaj
Zobacz moje pozostałe przepisy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…