Przejdź do głównej zawartości

Jak przechowywać insulinę podczas wakacyjnych wyjazdów?

Wakacje wakacjami, ale w tym słonecznym szale nie możemy zapominać o tym, że insulina musi być przechowywana w odpowiedniej temperaturze. Podczas wakacyjnych wyjazdów może się to okazać nie lada problemem.


*Wpis powstał przy współpracy z www.frio.pl


Dlaczego tak ważne jest przechowywanie insuliny we właściwej temperaturze? Odpowiedź jest prosta, bo ta przegrzana lub przemarznięta nadaje się do wyrzucenia. Insulina taka nie działa prawidłowo i może być przyczyną wysokich poziomów cukru.
Szczególnie w lecie kiedy dużo czasu spędzamy na zewnątrz, często w dalekich krajach, w wysokich temperaturach musimy być pewni, że nasza insulina, (zarówno ta w penach jak i ta w pompie) jest przechowywana w odpowiedniej temperaturze.

Postanowiłam przetestować etui Frio, ponieważ jak zapewnia producent, utrzymuje ono insulinę w bezpiecznej temperaturze nawet przez 45 godzin. 


Jak działa etui do przechowywania insuliny Frio?

- Po zanurzeniu etui w wodzie przez około 20 min. kryształy znajdujące się we wkładce wewnętrznej zamieniają się w żel. Powietrze reaguje z żelem dając efekt chłodzenia. Dla prawidłowego działania bardzo ważne jest zapewnienie dostępu powietrza do etui Frio, dlatego nie należy umieszczać go w wodoszczelnych torebkach..

- Etui zapewnia temperaturę 18-26 st. C. w zależności od temperatury otoczenia.
Etui Frio utrzymuje insulinę w bezpiecznej temperaturze przez co najmniej 45 godzin a nawet przez 72!
- Jeśli będzie prawidłowo użytkowane może nam posłużyć przez 12-18 miesięcy a nawet dłużej. 

- Zewnętrzne opakowanie ochronne może być prane w 30 st. C. przy użyciu delikatnych detergentów. Natomiast wewnętrzną wkładkę, która zawiera kryształy czyścimy za pomocą miękkiej szczoteczki. Szczoteczkę zanurzamy w wodzie z mydłem, delikatnie myjemy wkładkę, następnie opłukujemy ją pod bieżącą wodą.
Opakowanie zawiera dwa elementy- etui chłodzące wypełnione żelowymi kuleczkami oraz pokrowiec zabezpieczający

Myślę, że warto zaopatrzyć się w termiczne etui do przechowywania insuliny Frio, ponieważ bez wątpienia spełnia ono swoją funkcję. Do wyboru mamy różnej wielkości etui w wielu gamach kolorystycznych. Nie tylko idealnie pasujące do przechowywania penów ale także pompy insulinowej.
Etui jest dyskretne więc spokojnie możemy wsadzić je do torebki czy plecaka.
Z ofertą etui do przechowywania insuliny Frio możecie zapoznać się tutaj.


Na koniec przypomnę jeszcze kilka zasad, o których należy bezwzględnie pamiętać:
- Insulinę należy chronić przed światłem słonecznym.
- Nie powinno się pozostawiać insuliny w samochodzie, gdzie będzie narażona na wysoką temperaturę.
- Insulinę powinniśmy przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
- Insulinę przewozimy tylko i wyłącznie w bagażu podręcznym. Więcej na temat podróżowania samolotem możecie przeczytać tutaj

- Jeśli do wyjazdu zostało Wam już niewiele czasu, warto kupić w aptece torebkę termiczną. Czasami torebki te można dostać za darmo przy zakupie insuliny.
- Jeśli nie mamy dostępu do lodówki insulinę można przechowywać w termosie.
- Nie należy stosować insuliny, która budzi naszą wątpliwość. Jeśli w fiolce możemy gołym okiem dostrzec grudki czy kryształki tzn. że insulina jest zepsuta i nie nadaje się do użytku.
- Nie zapominamy o spakowaniu glukagenu.
- Zawsze miejmy ze sobą zapas insuliny, ponieważ p
rzezorny zawsze ubezpieczony :-)

Zabezpieczający pokrowiec zewnętrzny
W zewnętrznym etui zabezpieczającym umieszczamy żelową wkładkę


Etui wypełnione żelem po zamoczeniu w wodzie napęczniało, co znaczy, że jest gotowe do użytku.


Etui z żelem chłodzącym umieszczamy w zewnętrznym etui


Teraz wystarczy umieścić etui w plecaku czy torebce i jesteśmy gotowi by cieszyć się słoneczną pogoda i wakacjami  :-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…