Przejdź do głównej zawartości

Jaglany sernik na zimno

Uwielbiam orzechy nerkowca! Dzięki ich słodkawemu smakowi idealnie nadają się do przygotowania deserów. Nerkowce mają bardzo dużo wartości odżywczych i wartości zdrowotnych. Zapobiegają rozwoju cukrzycy typu 2, co zostało potwierdzono naukowo. Garść orzechów dziennie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegają podnoszeniu się cholesterolu i trójglicerydów. Dbają także o kondycję naczyń krwionośnych. Orzechy nerkowca wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawarte w nich witaminy z grupy B, a zwłaszcza niacyna koją nerwy,dodają energii, a także poprawiają koncentrację i pamięć. No powiedzcie sami jak tu ich nie jeść ? :-) 
Składniki:
Spód:
- 100 g daktyli
- 100 ml wody
- 2 łyżki (30 g) oleju kokosowego
- 4 łyżki (40 g) płatków owsianych 

Ciasto:
- 2 szklanki (300 g) ugotowanej kaszy jaglanej 
- 4 szklanki (300 g) orzechów nerkowca
- 6  łyżek (90 g) oleju kokosowego
- 4 łyżki stevi lub ksylitolu
- sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Nerkowce zalać zimną wodą i moczyć przez  10 godzin. Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez kilkanaście minut. Daktyle zblendować, dodać do nich miękki olej kokosowy (2 łyżki), płatki owsiane, wszystko razem wymieszać. Odstawić. 
Teraz zabieramy się za przygotowanie ciasta. Orzechy i kaszę jaglaną zblendować na gładką masę. Dodać sok z cytryny, miękki olej kokosowy (6 łyżek). Wszystko dokładnie wymieszać. Małą tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć daktylową masę, następnie wylać masę z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca. Wierzch można posypać startą, gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyszło mi 12 kawałków. SMACZNEGO :-)

Zobacz także: domowe ciasteczka oreo



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…