Przejdź do głównej zawartości

Dżem truskawkowy z ksylitolem

Uwielbiam dżem truskawkowy! Przyznam, że od kiedy choruję na cukrzycę jem go chyba tylko i wyłącznie na podniesienie cukru. Nie ma co ukrywać, sklepowe dżemy mają w sobie mnóstwo cukru! 

W związku z tym, że mamy sezon na truskawki postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować mój własny dżem truskawkowy, tylko zamiast cukru dodać do niego ksylitol. Wyszedł przepyszny! Zachęcam Was do przygotowania własnego dżemu truskawkowego :)

Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 250 g ksylitolu
- sok wyciśnięty z cytryny



Przygotowanie:
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Truskawki przekroić na mniejsze części, umieścić w garnku, w którym będziemy je smażyć. Truskawki zasypać ksylitolem i wsadzić na całą noc do lodówki, żeby puściły sok. Następnego dnia truskawki gotujemy. Na początku możemy gotować je na wyższej temperaturze, jednak gdy truskawki zaczną gęstnieć należy ja zmniejszyć. Od czasu do czasu mieszamy.  Im dłużej wysmażamy tym dżem bardziej gęstnieje. Ja smażyłam wszystko 2,5 godziny. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Słoiki wyparzamy i osuszamy. Teraz czas na pasteryzacje. Garnek wyścielamy papierowym ręcznikiem, ustawiamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia na małym ogniu i pasteryzujmy przez 10-15 minut. Gorące słoiki wyciągamy i stawiamy na wieczkach do wystudzenia. Gotowe :-) Smak własnoręcznie przygotowanego dżemu- bezcenny.

Zobacz także:domowe ciasteczka oreo




Zobacz moje pozostałe przepisy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…