Przejdź do głównej zawartości

Dżem truskawkowy z ksylitolem

Uwielbiam dżem truskawkowy! Przyznam, że od kiedy choruję na cukrzycę jem go chyba tylko i wyłącznie na podniesienie cukru. Nie ma co ukrywać, sklepowe dżemy mają w sobie mnóstwo cukru! 

W związku z tym, że mamy sezon na truskawki postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować mój własny dżem truskawkowy, tylko zamiast cukru dodać do niego ksylitol. Wyszedł przepyszny! Zachęcam Was do przygotowania własnego dżemu truskawkowego :)

Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 250 g ksylitolu
- sok wyciśnięty z cytryny



Przygotowanie:
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Truskawki przekroić na mniejsze części, umieścić w garnku, w którym będziemy je smażyć. Truskawki zasypać ksylitolem i wsadzić na całą noc do lodówki, żeby puściły sok. Następnego dnia truskawki gotujemy. Na początku możemy gotować je na wyższej temperaturze, jednak gdy truskawki zaczną gęstnieć należy ja zmniejszyć. Od czasu do czasu mieszamy.  Im dłużej wysmażamy tym dżem bardziej gęstnieje. Ja smażyłam wszystko 2,5 godziny. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Słoiki wyparzamy i osuszamy. Teraz czas na pasteryzacje. Garnek wyścielamy papierowym ręcznikiem, ustawiamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia na małym ogniu i pasteryzujmy przez 10-15 minut. Gorące słoiki wyciągamy i stawiamy na wieczkach do wystudzenia. Gotowe :-) Smak własnoręcznie przygotowanego dżemu- bezcenny.

Zobacz także:domowe ciasteczka oreo




Zobacz moje pozostałe przepisy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…