Przejdź do głównej zawartości

"To ile Ty słodyczy jadłaś, że nabawiłaś się cukrzycy"?

Ile razy Ty słyszałeś to pytanie? Pewnie nie raz. Poniżej te i inne "kwiatki" na temat cukrzycy, które towarzyszą diabetykom od niepamiętnych czasów.

Zachowaj, udostępnij, wyślij sąsiadce, która ma zawsze coś "mądrego" do powiedzenia na temat cukrzycy. Albo po prostu przeczytaj dla śmiechu                                                                     :-)

1. Nie wyglądasz na cukrzyka
A jak wygląda cukrzyk? Jest w kształcie kostki cukru? Zieje glukozą? A zamiast palców ma igły? :) Osoba z cukrzycą nie charakteryzuje się niczym szczególnym. Chociaż może to być dla niektórych ogromnym zaskoczeniem, diabetyk wygląda tak samo jak każda inna, zdrowa osoba.
2. Moja babcia też ma cukrzycę
Twoja babcia prawdopodobnie cierpi na cukrzycę typ. 2 (nabytą). Cukrzyca typu 1 (insulinozależna) różni się od cukrzycy typu 2. 
Cukrzyca typ. 1 jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, polega na zniszczeniu komórek trzustkowych produkujących insulinę. W konsekwencji czego trzustka nie produkuje insuliny (lub produkuje jej śladowe ilości), więc musimy ją sobie podawać sami. W zasadzie możemy jeść wszystko, musimy jednak podać na posiłek odpowiednią ilość insuliny. 
Przyczyną cukrzycy typ. 2 są czynniki genetyczne i środowiskowe, bardzo często wiąże się także z otyłością. Istotą choroby nie jest brak insuliny, tylko jej nieprawidłowe działanie w tkankach. Leczenie polega na przyjmowaniu leków, w postaci tabletek i stosowaniu odpowiedniej diety a także wprowadzeniem aktywności fizycznej. Leki doustne, czyli tabletki, pobudzają trzustkę do produkcji insuliny. Natomiast w przypadku osób z cukrzycą typ. 1 trzustka nie funkcjonuje i nie produkuje insuliny, lub produkuje nieznaczne ilości. W naszym przypadku tabletki się nie sprawdzą, jedynym lekarstwem dla nas jest podawanie insuliny.
3. Dlaczego jesz słodkie?! Przecież masz cukrzycę!
Osoby chorujące na cukrzycę także jedzą słodycze. Może nie w dużych ilościach, ale raczej staramy się niczego sobie nie odmawiać. Dlatego też podajemy sobie insulinę, która obniży nam cukier po spożytym posiłku. Poza tym w sytuacji kiedy mamy niski cukier jesteśmy zmuszeni zjeść coś słodkiego.
4. Masz cukrzycę? Współczuję.
Nie ma co współczuć. Może nie cieszę się z faktu choroby, ale staram się żyć pełnią życia i nie rozczulać się nad sobą. Może zamiast mnie dołować powiedz coś co upewni mnie w przekonaniu, że na co dzień odwalam kawał dobrej roboty.
5. Cukrzyca? To pewnie z nadmiaru słodyczy
Cukrzycę typu 1 nie dostaje się od nadmiaru słodyczy. Czyli to, że pewnego dnia widziałeś mnie jedzącego czekoladowego wafelka a kilka lat później wykryto u mnie cukrzycę nie ma ze sobą nic wspólnego :)
Znowu powraca tutaj wątek cukrzycy typu 2, gdzie niewłaściwa dieta prowadząca do otyłości może przyczynić się do zachorowania. Trzeba jednak rozdzielić te dwa typy grubą kreską.
6. Mając cukrzycę nie powinnaś ćwiczyć na wf-ie
Cukrzyca w żaden sposób nie przeszkadza mi w uprawianiu sportów. A nawet jeśli się źle poczuje, bo spadł mi cukier, to wystarczy, że usiądę na chwile na ławce i zjem coś słodkiego. A kiedy mój cukier wróci do normy będę dalej kontynuować ćwiczenia. Mam dwie zdrowe ręce, mogę chodzić, biegać, skakać dlaczego miałabym z tego nie korzystać?
7. Słyszałam, że ludzie z cukrzycą tracą wzrok i amputują im nogi
Cukrzyca niestety może wiązać się z powikłaniami, jednym z nich jest np. stopa cukrzycowa, która może w konsekwencji doprowadzić nawet do amputacji stopy. Powikłania biorą się jednak z zaniedbania, takiego jak: niepodawanie insuliny, nieprzestrzeganie zaleceń lekarza, nieprawidłowa dieta opływająca głównie w cukier i niezdrowe tłuszcze. Ale to nie o mnie mowa. Ja dbam o swoje zdrowie, odżywiam się racjonalnie, kontroluje poziom cukru i regularnie podaje insulinę. Może będę nawet żyć dłużej od Ciebie ;)
8. Tobie pewnie tego nie wolno
Nie zakładaj od razu „pewnie mi nie wolno”. To że mam cukrzycę nie oznacza, że nie wolno mi nic jeść. Przez dietę cukrzycową rozumiemy głównie racjonalne odżywianie. Kiedy nie jesteś pewien czy wolno mi coś zjeść, wystarczy że zapytasz. Tak samo jak Ty raz na jakiś czas zjem sobie ciastko czy pizzę. Muszę jedynie pamiętać o podaniu insuliny. No i oczywiście zachować umiar w jedzeniu.
9. Biedna, pewnie nie będzie mogła mieć dzieci
Kobiety z cukrzycą mogą zostać mamami, tak samo jak kobiety, które na cukrzycę nie chorują. Cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do zajścia w ciąże. Muszę jedynie dbać o dobre poziomy cukru, regularnie przyjmować insulinę i być pod kontrolą lekarza.
10. Twoje dzieci też będą mieć cukrzycę
Nic bardziej mylnego :) Osobiście znam wiele kobiet, które pomimo cukrzycy urodziły zdrowe dzieci. Poniżej trochę faktów.
Uwarunkowania genetyczne nie odgrywają aż tak bardzo dużej roli w rozwoju cukrzycy typu I, a w każdym razie związek ten nie jest łatwy do prześledzenia i udowodnienia. Uważa się, że predyspozycja genetyczna może ułatwić działanie czynnika wyzwalającego (takiego jak infekcja wirusowa lub czynniki pokarmowe), co zapoczątkuje rozwój procesu autoimmunologicznego. 
Dopiero ten proces będzie bezpośrednią przyczyną choroby (dzieje się tak prawdopodobnie w większości przypadków cukrzycy typu I). W sytuacji gdy jedno z rodziców jest diabetykiem, ryzyko rozwoju cukrzycy u dziecka wynosi około 5% w przypadku choroby ojca i 2,5%, gdy choruje matka. Gdy oboje rodziców są diabetykami, jest 20% prawdopodobieństwa, że dziecko także zachoruję na tą chorobę.
11. Nie przejmuj się, może kiedyś wyzdrowiejesz
Niestety cukrzyca typ.1 jest chorobą, z którą będę już zawsze żyć. Na tą chwilę nie ma na nią lekarstwa. Moja trzustka jest uszkodzona i nie produkuje już insuliny. Dlatego muszę podać ją sama. Glukometr, peny z insuliną, pompa insulinowa pozwalają mi żyć normalnie. Natomiast magiczne mikstury, wizyty u znachorów i naturalne zioła na niewiele się zdadzą. 
12. Cukrzyca jest zakaźna
Cukrzycą nie można się w żaden sposób zarazić od drugiej osoby. Komentarz jest tutaj zbędny ;-)

Niestety wielokrotnie mamy wrażenie, że społeczeństwo niewiele wie na temat cukrzycy. Nie napawa to optymizmem. Trudno, żeby wszyscy wiedzieli wszystko na temat każdej choroby. Z drugiej jednak strony niewiedza sprawia, że ludzie głoszą różnego rodzaju mity na temat cukrzycy, chociażby te wspomniane powyżej. Dlatego warto uświadamiać nasze otoczenie na czym polega cukrzyca typu 1 i z czym się wiąże. 


Komentarze

  1. Świetny wpis ! Oby więcej takich uświadamiających faktów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę spotkałaś się z tymi wszystkimi pytaniami/stwierdzeniami? Nie posądzam Cię o kłamstwo ani nic w tym stylu, po prostu ciężko mi uwierzyć, że jest taka ignorancja wśród ludzi. Okay, niektóre pytania jestem w stanie zrozumieć, ale pytania typu czy cukrzyca wpływa na płodność? Na to bym nie wpadła :)
    Cieszę się, że napisałaś ten tekst, też kilku rzeczy się dowiedziałam o cukrzycy typu szczególnie o jej typach. Dobra robota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety społeczeństwo ma bardzo małą wiedzę na temat cukrzycy co przekłada się niestety na krążące na temat cukrzycy mity, jak chociażby te wspomniane powyżej. Cieszę się, że dzięki mojemu postowi możesz rozróżnić typy cukrzycy :) O to chodziło <3

      Usuń
  3. Fajny wpis, jednak ja wręcz przeciwnie cukier mam dość niski i non stop chce mi się spać :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm... Ja jak dotąd nie spotkałam się z tymi streotypami i mitami... Choć dopiero niedawno się okazało, że mnie przedwcześnie typ 2 dopadł...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…