Przejdź do głównej zawartości

Tarta rabarbarowa bez cukru


Nawet osoby z cukrzycą w swojej diecie nie muszą rezygnować ze "słodkich" wypieków. Wystarczy zamiast cukry wykorzystać ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny. Natomiast mąkę pszenną zastąpić mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu unikniemy nagłych skoków cukru i dłużej pozostaniemy syci. Dzisiaj przepis na ciasto z rabarbarem w wersji dla diabetyków.


Rabarbar to rzewień - warzywo. Kojarzy nam się z owocami, głównie dlatego, że jest składnikiem wielu deserów, ciast i kompotów. Jest polecany na diecie i przy ogólnym, zdrowym odżywianiu, ponieważ ma w 100g tylko 9kcal. Na 100 g produktu przypada także 3,2 g błonnika. indeks glikemiczny (IG) - 15.
Rabarbar w swym składzie posiada witaminę C, B-karoten, wit. E oraz wit. z grupy B. Jest także źródłem wapnia, żelaza i potasu.




Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g otrąb owsianych
- 50 g mąki kukurydzianej
- 80 g oleju kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 żółtko
- 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
- 7 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki ksylitolu


Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich odkładamy do lodówki. Tortownicę (21 cm) wykładamy papierem do pieczenie. 1/2 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 10 minut.
Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.  Przygotowany rabarbar wrzucamy do woka lub n patelnię i dusimy. Możemy podlać wodą. Po 5 minutach dodajemy miód i ksylitol. Jeśli uznacie, że rabarbar jest za kwaśny, można dosypać ksylitolu. Gdy rabarbar jest miękki, odstawiamy go do wystudzenia.
Ostudzony rabarbar wykładamy na ciasto. Wierzch rabarbaru posypujemy startą na tartce drugą połową ciasta. Wstawiamy do piekarnika (200 st. C, termoobieg) i pieczemy do zrumienienia (ok. 20-30 min). Smacznego :-) 




*Jeśli ciasto podzielimy na 8 kawałków

Komentarze

  1. wygląda przepysznie :) miałam robić dzisiaj z rabarbaru kompot ale chyba jednak przeznacze go na ciasto akurat mam wszystkie składniki z Twojej listy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój przepis przypadł do gustu :) i że zamiast kompotu było ciasto z rabarbarem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…