Kolejny przepis dla diabetyków. Jeśli szukacie pomysłu na pożywne śniadanie polecam pełnoziarniste fit placuszki z jabłkami. Dla zainteresowanych podałam wartości odżywcze :)
Składniki:
- 6 łyżek (ok. 72 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej (użyłam Basia orkiszowa)
- szklanka ( 250 ml) kefiru
- 2 jabłka
- 2 małe jajka lub jedno duże
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek- do smażenia
- opcjonalnie cynamon do smaku
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodać ksylitol, następnie żółtka. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Do ubitej piany dodawać jednocześnie po łyżce mąki i kefiru, mieszać do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ciasta. Na rozgrzanej oliwie (oleju kokosowym lub maśle klarowanym) smażyć małe placuszki. Jedna duża łyżka ciasta równa się jednemu placuszkowi. Masa jest bardzo puszysta, więc placuszki wielkości pancakes trudno się przewraca, o czym przekonałam się po usmażeniu pierwszej partii :P Ale oczywiście możecie spróbować :) Placuszki kładę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec posypuje je cynamonem,cukrem pudrem wykonanym z ksylitolu, lub polewam odrobiną kefiru. SMACZNEGO :-)
Wartości odżywcze całej masy:
- 697 kcal
- 125,2 g węglowodanów
Na jednego dużego placuszka:
- 58 kcal
- 10,4 g węglowodanów
Składniki:
- 6 łyżek (ok. 72 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej (użyłam Basia orkiszowa)
- szklanka ( 250 ml) kefiru
- 2 jabłka
- 2 małe jajka lub jedno duże
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek- do smażenia
- opcjonalnie cynamon do smaku
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodać ksylitol, następnie żółtka. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Do ubitej piany dodawać jednocześnie po łyżce mąki i kefiru, mieszać do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ciasta. Na rozgrzanej oliwie (oleju kokosowym lub maśle klarowanym) smażyć małe placuszki. Jedna duża łyżka ciasta równa się jednemu placuszkowi. Masa jest bardzo puszysta, więc placuszki wielkości pancakes trudno się przewraca, o czym przekonałam się po usmażeniu pierwszej partii :P Ale oczywiście możecie spróbować :) Placuszki kładę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec posypuje je cynamonem,cukrem pudrem wykonanym z ksylitolu, lub polewam odrobiną kefiru. SMACZNEGO :-)
- 697 kcal
- 125,2 g węglowodanów
Na jednego dużego placuszka:
- 58 kcal
- 10,4 g węglowodanów
Komentarze
Prześlij komentarz