Przejdź do głównej zawartości

Lody rabarbarowo- truskawkowe

Powraca wyczekany przeze mnie sezon na truskawki, rabarbar, lody i słońce :)
Składniki na 2 porcje:
- 2 łodygi rabarbaru
- szklanka mrożonych truskawek
- 3 duże łyżki jogurtu greckiego (ewentualnie naturalnego)
- 2 łyżeczki stevi lub ksylitolu (jeśli wolicie bardziej słodzą wersję możecie dodać trochę więcej)

Przygotowanie:
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Do blendera wrzucamy mrożone truskawki, pokrojony rabarbar, jogurt i słodzik. Wszystko blendujemy na gładką masę. Masę wylewamy do plastikowego pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Gotowe. Smacznego :-)

Wartości odżywcze:
na 100 gram
- 43 kcal
- 6,2 g węglowodanów

na porcję:
- 95 kcal
- 13,7 g węglowodanów

Zobacz moje pozostałe przepisy

Komentarze

  1. Chyba się skuszę, bo wygląda na łatwe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) polecam!

      Usuń
  2. Własnie kupiłam kubeczki do robienia lodów, a tu proszę nie musze szukac przepsiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wykonania domowych, naturalnych lodów można wykorzystać dosłownie wszystkie owoce :)

      Usuń
  3. Brzmi pysznie, ja bym dała po mojemu jogurt sojowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny i prosty sposób na lody - wypróbuję przy najbliższej możliwej okazji. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny pomysł! mozna sobie pozwolić na lody i nie trzeba się martwić o poziom cukru i nadprogramowe kg! dzisiaj będę testować :) uwielbiam Twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…