Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki z brokułem

Dzisiaj pomysł na zdrowy obiad dla diabetyków. Kotleciki mają niski indeks glikemiczny i są bardzo pożywne.. Jest to idealna opcja dla wegetarian oraz osób które szukają pomysłów na urozmaicenie obiadu. Natomiast jeśli macie w domu małych niejadków możecie w bardzo łatwy sposób przemycić w ich obiedzie trochę warzyw. Nawet nie zauważą że zjedli połowę brokuła ;) 
Wystarczy, że przygotujecie do tych kotlecików frytki z batatów,sałatkę i obiad macie gotowy. O cukry nie musicie się martwić. Nie ma tutaj węglowodanów prostych więc cukier nie będzie szaleć.

Dajcie znać jak Wam wyszły i przede wszystkim czy Wam smakowały! :)


Składniki:

- 150 g tofu naturalnego
- pół główki brokuła
- pół szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
- opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki słonecznika łuskanego
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
Brokuła podzielonego na małe różyczki gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki, odcedzamy, studzimy. W misce gnieciemy tofu i brokuła widelcem (albo ręką, ja wolę tą druga opcję ;), następnie wsypujemy połowę płatków. Drugą połowę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż spęcznieją. Odcedzamy, również dodajemy do masy, razem z czosnkiem i opcjonalnie ze słonecznikiem.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, odstawiamy na 15-20 minut. Jeśli nadal wydaje nam się mało klejąca, dosypujemy suchych płatków do skutku. Formujemy małe, okrągłe kotlety. Panierujemy w odrobinie bułki tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego! :-)




Komentarze

  1. przepyszne! może nie mam cukrzycy ale jestem wegetarianką i ciągle poszukuje nowych przepisów. Fajna strona i ciekawe przepisy :) W weekend zamierzam zrobić brownie z cukinii bo wygląda extra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy przypadły do gustu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…