Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki z brokułem

Dzisiaj pomysł na zdrowy obiad dla diabetyków. Kotleciki mają niski indeks glikemiczny i są bardzo pożywne.. Jest to idealna opcja dla wegetarian oraz osób które szukają pomysłów na urozmaicenie obiadu. Natomiast jeśli macie w domu małych niejadków możecie w bardzo łatwy sposób przemycić w ich obiedzie trochę warzyw. Nawet nie zauważą że zjedli połowę brokuła ;) 
Wystarczy, że przygotujecie do tych kotlecików frytki z batatów,sałatkę i obiad macie gotowy. O cukry nie musicie się martwić. Nie ma tutaj węglowodanów prostych więc cukier nie będzie szaleć.

Dajcie znać jak Wam wyszły i przede wszystkim czy Wam smakowały! :)


Składniki:

- 150 g tofu naturalnego
- pół główki brokuła
- pół szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
- opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki słonecznika łuskanego
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
Brokuła podzielonego na małe różyczki gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki, odcedzamy, studzimy. W misce gnieciemy tofu i brokuła widelcem (albo ręką, ja wolę tą druga opcję ;), następnie wsypujemy połowę płatków. Drugą połowę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż spęcznieją. Odcedzamy, również dodajemy do masy, razem z czosnkiem i opcjonalnie ze słonecznikiem.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, odstawiamy na 15-20 minut. Jeśli nadal wydaje nam się mało klejąca, dosypujemy suchych płatków do skutku. Formujemy małe, okrągłe kotlety. Panierujemy w odrobinie bułki tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego! :-)




Komentarze

  1. przepyszne! może nie mam cukrzycy ale jestem wegetarianką i ciągle poszukuje nowych przepisów. Fajna strona i ciekawe przepisy :) W weekend zamierzam zrobić brownie z cukinii bo wygląda extra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy przypadły do gustu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…