Przejdź do głównej zawartości

Cytrynowe babeczki


Kolejny przepis dla diabetyków. Te cytrynowe babeczki skradną każde serce. Nie zawierają w sobie cukru, mąki pszennej, ani masła, dlatego nadają się dla osób z cukrzycą.
Koniecznie musicie je wypróbować :-)


Składniki: 
- 30 g mąki kukurydzianej,
- 105 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki pełnoziarnistej 3 zboża),
- 60 g jogurtu greckiego (jedna, naprawdę duża łyżka),
- 1 duże jajko o temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 0,5 szklanki mleka (dowolnego, krowiego lub roślinnego)
- 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka ksylitolu i 1 łyżka brązowego cukru,
- skórka z całej cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego lub esencji waniliowej
- 0,5 łyżeczki soli.

POLEWA
- 2 łyżki ksylitolu
- sok z połówki cytryny



Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie
przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy obie mąki,
ksylitol, cukier wanilinowy, sól, skórkę z cytryny, sodę i proszek
do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajko, sok z cytryny, jogurt
grecki. W obu miskach mieszamy składniki. Odstawiamy miski i w
garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Gdy przybierze
płynną postać, dodajemy je do suchych składników
i szybciutko mieszamy.
Dodajemy powoli płynne składniki, cały czas dokładnie mieszając.
Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Wlewamy do foremek. Mi
wyszło po dwie łyżki masy do 8 dużych foremek. Wrzucamy do
piekarnika na 20-25 minut - najlepiej sprawdzać patyczkiem -
powinien być suchy. Gdy wyjmiemy muffinki, zabieramy się do
zrobienia fit lukru.Do miski wyciskamy sok z cytryny z połówki
cytryny. Dodajemy jedną łyżkę ksylitolu i energicznie
mieszamy. Po chwili dodajemy drugą łyżkę i znów energicznie
mieszamy. Jeżeli okaże się, że lukier jest zbyt rzadki, należy dodać
jeszcze trochę ksylitolu. SMACZNEGO :-)





Jeśli z masy przygotujemy 8 babeczek każda z nich będzie mieć:

- 110 kcal
- 18 g węglowodanów
- 3 g białka
- 3 g tłuszczu
- 1,5 g błonnika



Komentarze

  1. Wyglądają przepysznie. Chętnie bym zjadłby, szczególnie że ostatnio mam ochotę na coś bardzo kwaśnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babeczki są lekko kwaskowate na pewno będą smakować :)

      Usuń
  2. Aaaaaa doskonaly przepis, dziekuje i juz zapisuje :) Kocham slodkosci a jezeli sa zdrowe to juz w ogole przepadlam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przepis się spodobał :) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…