Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka sezamowo-owsiane bez cukru

Dzisiaj przepis na ciasteczka dla cukrzyków. Pyszne, sezamowo-owsiane ciasteczka bez dodatku cukru. Musisz je spróbować! :-)
Składniki:
- 100g płatków owsianych górskich (zamiennie mogą być błyskawiczne)
- 25g sezamu
- 100g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąke pełnoziarnistą żytnią z Lidla)
- 100g masła
- 4 łyżeczki słodziku (ja użyłam ksylitol)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 3 łyżki mleka
Polewa:
- kilka kostek gorzkiej (ewentualnie mlecznej czekolady)

Przygotowanie:
Płatki owsiane i sezam należy zblendować na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, słodzik i schłodzone masło - uprzednio pokrojone na kilka części. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Wyszło mi 15 sztuk. Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i posmarować (jednostronnie) po ciasteczkach. Można także wykonać polewę samodzielnie. Przepis znajdziesz tutaj.
Ciastka odstawić do momentu zastygnięcia polewy. Poniżej podałam wartości odżywcze dla ciastek (bez polewy). Smacznego :-)





Komentarze

  1. Wypróbowane będzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! :) cieszę się że przepis przypadł do gustu :)))

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie i zdrowo, a to już przemawia za ich wypróbowaniem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są pyszne i zdrowe, uwielbiam je <3 zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasteczka a moje dzieci sezam, więc będzie pieczone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że i Mama i dzieci znaleźli coś dla siebie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…