Przejdź do głównej zawartości

Pizza na spodzie z batatów


Obalam mit że pizza nie jest zdrowa. Po przetestowaniu tego przepisu już nigdy nie wrócicie do klasycznej pizzy. 

Składniki:
Ciasto
- duży batat
- 130 gram mąki owsianej
- łyżeczka oliwy

Sos pomidorowy
- 200 gram przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
- świeże lub suszone oregano
- odrobina bazylii

Dodatki
Możesz użyć wszystko to co lubisz, wiadomo gusta są różne :) Moje propozycje: 
-kulka mozarelli
-rukola
-kilka czarnych oliwek
-listki świeżego oregano
-kilka pomidorków koktajlowych
-kilka plasterków  polędwicy lub innej ulubionej wędliny
-1/2 czerwonej cebulki


Przygotowanie:
Batata myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości przez 1-1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wyjmujemy z folii i delikatnie obieramy ze skórki. Miąższ batata rozgniatamy na puree, stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno odklejać się od dłoni. Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprzednio posmarowaną kilkoma kroplami oliwy. Za pomocą dłoni lub wałka formujemy okrągły płaski placek. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na około 15 minut.
W tym czasie blendujemy wszystkie składniki sosu. Po 15 minutach wyjmujemy spód pizzy z pieca. Smarujemy równomiernie sosem, nakładamy warstwę sera mozzarella lub startego żółtego sera i pozostałe ulubione dodatki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-12 minut. Po upieczeniu kroimy i posypujemy świeżą rukolą, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami oregano. Smacznego :-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…