Przejdź do głównej zawartości

Pancakes o niskim indeksie glikemicznym

Przepis na śniadanie dla diabetyków. Pancakes o niskim indeksie glikemicznym.


Składniki na 6 sztuk:
- serek wiejski
- 1/2 szklanki płatków owsianych (40 g)
- 4 białka
- stevia lub inny słodzik
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- truskawki lub borówki

Przygotowanie:
W dużej misce blenduje na gładką masę serek wiejski i białka, następnie dodaje pozostałe składniki, oprócz owoców. Smażę na złoty kolor na maśle klarowanym, najlepiej na patelni do naleśników. Można smażyć je na wzór pancakes ale także klasycznych naleśników. Podaję z ulubionymi owocami, odrobiną masła orzechowego lub konfitury bez dodatku cukru. Smacznego :-)







Komentarze

  1. Ile kalorii na 100g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 96 kcal na 100 gram natomiast całe ma 400 gram i 380 kcal

      Usuń
  2. O mniam, ale smacznie wyglądają te pankejki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują rewelacyjnie polecam spróbować :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis przypadł do gustu :) pozdrawiam

      Usuń
  4. Jaki serek wiejski masz na myśli? Taki najnormalniejszy w świecie grani?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam z płatkami owsianymi, ale wyglądają pysznie wiec chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pancakes <3 A twoje wyglądają na wybitnie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiecie jakiej firmy lub gdzie można kupić tą konfiturę bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas zakupów proszę szukać konfitur i dżemów niskosłodzonych. Warto spojrzeć na tabelę wartości odżywczych i porównać który dżem ma mniej kcal i węglowodanów na łyżeczkę. Ostatnio kupiłam łowicz niskosłodzony i się sprawdził :)

      Usuń
  9. Witam. Próbowałem dzisiaj zrobić ale wgl mi się nie udało :( nie mogłem ich przewrócić bardzo się przypalały. Jest na to jakaś rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hey, staram się robić je grubsze, wtedy łatwiej je przewrócić, kuchenke nastawiam na średni płomień, wtedy się nie przypalają, do smażenia używam albo olej w sprayu albo masło klarowane, no i również patelnia jest istotna. Używam taką do naleśników, na zwykłej też mi się udają ale wtedy staram się po każdej partii przetrzeć patelnie ręcznikiem kuchennym i dać nowy tłuszcz. Na świeżym tłuszczu lepiej się smażą i przede wszystkim nie przypalają się.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…