Przejdź do głównej zawartości

Lody naturalne

Kocham Lody! Jednak od momentu kiedy wyczytałam gdzieś że od lodów się nie tyje bo organizm musi je najpierw podgrzać do temperatury ciała żeby następnie móc je spalić- kocham je jeszcze bardziej :-) Lody które kupujemy w sklepach zawierają niestety mnóstwo cukru. Z dwojga złego jeśli już macie kupić lody wybierzcie sorbety, natomiast unikajcie tych na bazie mleka z polewami itd. Od zeszłego lata sama robię lody w domowym zaciszu przy pomocy blendera. Wierzcie mi że niczym nie różnią się od tych kupowanych w sklepie a świadomość że nie ma w nich cukru sprawia że smakują jeszcze lepiej.
Jest to fajna opcja dla osób z cukrzycą, dbających o linie a także dzieci. Poco faszerować nasze pociechy cukrem kiedy możemy przygotować im zdrową wersję tego przysmaku :)

Składniki
- mrożone owoce (truskawki, borówki amerykańskie, ananas)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka słodziku (ja używam stevi)
- opcjonalnie pokruszona gorzka czekolada, migdały, orzechy włoskie 

Wykonanie
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na gładką masę. Jeśli macie blender z trybem pulsacyjnym skorzystacie z niego. Natomiast jeśli Wasz blender nie ma zbyt dużej mocy a owoce są bardzo mocno zamrożone wystarczy dolać odrobinę wody. Pod koniec dodaje gorzką czekoladę lub/i orzechy. Gotowe!

Na odwrocie opakowania mrożonych owoców sprawdzam ile jest węglowodanów na 100 zeby wyliczyć WW :)

zobacz także bezmleczny pudding czekoladowy

Zobacz także czekoladowe muffiny



Komentarze

  1. Ile mniej więcej gram owoców na te 2 łyżki jogurtu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 gram na 2 lyzki jogurtu ale wszystko
      Zależy od tego jak mocny jest blender i jak bardzo zmrużone owoce bo moze trzeba bedzie dac nawet troche więcej jogurtu żeby sie zmiksowalo

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…