Przejdź do głównej zawartości

Lody naturalne

Kocham Lody! Jednak od momentu kiedy wyczytałam gdzieś że od lodów się nie tyje bo organizm musi je najpierw podgrzać do temperatury ciała żeby następnie móc je spalić- kocham je jeszcze bardziej :-) Lody które kupujemy w sklepach zawierają niestety mnóstwo cukru. Z dwojga złego jeśli już macie kupić lody wybierzcie sorbety, natomiast unikajcie tych na bazie mleka z polewami itd. Od zeszłego lata sama robię lody w domowym zaciszu przy pomocy blendera. Wierzcie mi że niczym nie różnią się od tych kupowanych w sklepie a świadomość że nie ma w nich cukru sprawia że smakują jeszcze lepiej.
Jest to fajna opcja dla osób z cukrzycą, dbających o linie a także dzieci. Poco faszerować nasze pociechy cukrem kiedy możemy przygotować im zdrową wersję tego przysmaku :)

Składniki
- mrożone owoce (truskawki, borówki amerykańskie, ananas)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka słodziku (ja używam stevi)
- opcjonalnie pokruszona gorzka czekolada, migdały, orzechy włoskie 

Wykonanie
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na gładką masę. Jeśli macie blender z trybem pulsacyjnym skorzystacie z niego. Natomiast jeśli Wasz blender nie ma zbyt dużej mocy a owoce są bardzo mocno zamrożone wystarczy dolać odrobinę wody. Pod koniec dodaje gorzką czekoladę lub/i orzechy. Gotowe!

Na odwrocie opakowania mrożonych owoców sprawdzam ile jest węglowodanów na 100 zeby wyliczyć WW :)

zobacz także bezmleczny pudding czekoladowy

Zobacz także czekoladowe muffiny



Komentarze

  1. Ile mniej więcej gram owoców na te 2 łyżki jogurtu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 gram na 2 lyzki jogurtu ale wszystko
      Zależy od tego jak mocny jest blender i jak bardzo zmrużone owoce bo moze trzeba bedzie dac nawet troche więcej jogurtu żeby sie zmiksowalo

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…