Przejdź do głównej zawartości

Brownie z cukinii

Bardziej dietetyczna wersja brownie ;-) Idealnie nadaję się na ciasto dla diabetyków. Ciasto jest wilgotne i naprawdę niczym nie różni się od klasycznego ciasta. Smak polewy z gorzkiej czekolady przeważa w tej wersji, więc jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to polewę przygotujcie sami lub wykorzystajcie mleczną czekoladę. Do nadzienia można również dodać kawałki mlecznej czekolady zamiast gorzkiej.

Składniki:

- 2 średnie cukinie
- 7 łyżek masła klarowanego (musi mieć płynną konsystencję)
- 1 jajko
- słodzik (dodajcie tyle ile uważacie za stosowne)
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąkę orkiszową Basia)
- 1 łyżka aromatu waniliowego lub pomarańczowego
- 2 małe łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soli
- 2 paski czekolady gorzkiej (minimum 70% procent kakao- ja użyłam wawel 90% kakao)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinie obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Odlejcie powstałą podczas ścierania wodę. Dodajemy jajko, roztopione masło, słodzik, aromat waniliowy lub pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszone kilka kostek czekoladek. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Prostokątną blaszkę (keksówke) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kilka kostek czekolady i wylewamy na ostudzone ciasto. 
                                              Smacznego :-)












Całe ciasto ma 1850 kcal i 228,7 g węglowodanów. To ile będzie mieć jeden kawałek zależy od tego na ile kawałków podzielicie ciasto :-)






Komentarze

  1. Zrobilam. Letnie smakowało specyficznie. Czułam lekki posmak soli.
    Po schłodzeniu w lodówce - rewelacja! Zniknęło tego samego dnia.
    Rodzina domaga się więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi słyszeć, że ciasto posmakowało :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…