Przejdź do głównej zawartości

Cukrzyk w Portugalii

Madera jest zielonym podzwrotnikowym rajem. Wyspa, licząca 739 km2 powierzchni, leży na Atlantyku niedaleko północno - zachodnich wybrzeży Afryki, w odległości ok. 1000 km od brzegów Portugalii. Towarzyszy jej kilka niewielkich wysepek o łącznej powierzchni 60 km2. Wulkaniczne góry, strome bazaltowe wybrzeża, oraz tropikalna śródziemnomorska roślinność nadają wyspie szczególne walory krajobrazowe. Łagodny klimat, przy stałej temperaturze dziennej, wynoszącej około 20°C sprawia, że Madera przyciąga turystów przez cały rok. Jest to drugi po Algarve region wypoczynkowy Portugalii, nazwany "Perłą Atlantyku". Dziś Madera kusi nie tylko miłośników słońca ale także zapalonych amatorów pieszych wędrówek, jak i miłośników roślin Madera jest zielonym podzwrotnikowym rajem. Wyspa, licząca 739 km2 powierzchni, leży na Atlantyku niedaleko północno - zachodnich wybrzeży Afryki, w odległości ok. 1000 km od brzegów Portugalii. Towarzyszy jej kilka niewielkich wysepek o łącznej powierzchni 60 km2. Wulkaniczne góry, strome bazaltowe wybrzeża, oraz tropikalna śródziemnomorska roślinność nadają wyspie szczególne walory krajobrazowe. Łagodny klimat, przy stałej temperaturze dziennej, wynoszącej około 20°C sprawia, że Madera przyciąga gości przez cały rok. Jest to drugi po Algarve region wypoczynkowy Portugalii, nazwany "Perłą Atlantyku". Dziś Madera kusi nie tylko poszukiwaczy słońca ale także zapalonych amatorów pieszych wędrówek,  miłośników roślin i przyrody oraz aktywnego wypoczynku (trekking, nurkowanie i inne sporty wodne). Zadowoleni będą również smakosze lokalnej kuchni i koneserzy wina.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…