Przejdź do głównej zawartości

Hipo- i hiperglikemia

O tyle o ile diabetycy nie mają problemu  z odróżnieniem hipo- i hiperglikemii i adekwatnej do tego reakcji, o tyle nasi bliscy czy znajomi często mylą te dwa pojęcia. Wielokrotnie na rodzinnych spotkaniach padało pytanie Patrycja a co Ty jesteś taka apatyczna a na odpowiedź że mam hiperglikemię ciocia podsuwała mi kawałek ciasta który miał pomóc. Natomiast znajomi widząc że zaczynam się pocić i dziwnie się zachowywać przypominali mi żebym szybko wzięła insulinę. Bardzo ważne jest aby nasi bliscy potrafili odróżnić te dwa pojęcia i znali objawy obu z nich aby mogli prawidłowo zareagować. Ponieważ często nie obejdzie się bez ich pomocy.

Hipoglikemia
mamy z nią do czynienia gdy poziom cukru we krwi spadnie poniżej 70 mg/dl , jednak u osób które chorują już wiele lat objawy niedocukrzenia mogą dać o sobie znać dopiero przy bardzo znacznym spadku cukru.

Dlaczego?
Najczęstszą przyczyną jest podanie za dużej ilości insuliny korygującej, podanie insuliny i nie zjedzenie do niej posiłku lub zjedzenie go z mało, zbyt duży odstęp pomiędzy podaniem insuliny  a zjedzeniem posiłku, zbyt intensywny wysiłek fizyczny, niektóre leki oraz alkohol.

Objawy:
pocenie się, uczucie głodu, uczucie słabości, kołatanie serca, niepokój, zaburzenia widzenia, drżenie rąk, ból głowy, tracenie świadomości, często możemy sprawiać wrażenie jakbyśmy byli pod wpływem alkoholu czy narkotyków

Co robić?
Natychmiast przerwij wykonywaną czynność. Jeśli odczuwasz pierwsze objawy hipoglikemii lub ogólnie dziwnie się czujesz szybko zmierz cukier żeby móc ocenić jaki jest poziom i o ile musisz go podnieść. W sytuacji kiedy masz już mroczki przed oczami i masz wrażenie że koniec jest blisko, czas jest na wagę złota, napij się soku lub coli które szybko podnoszą cukier. Dobrym pomysłem jest również  gotowa glukoza w płynie którą można kupić w każdej aptece. Ja nie jestem jej zwolenniczką ponieważ  wiele z nich ciężko sie otwiera, trzeba mieć nożyczki a przy niskim cukrze człowiek jest tak osłabiony że nie jest w stanie rozerwać saszetki z płynem. Ważne żeby zjeść lub wypić coś co zawiera cukier prosty, dlatego że szybko trafi on do krwi. Cukier zmierz kiedy będziesz już w stanie trzeźwo myśleć.
Kiedy poczujemy się lepiej warto sięgnąć po węglowodany złożone, które będą działać przez dłuższy czas. Można chociażby zjeść kanapkę z ciemnym pieczywem, serem i  wędliną czy owsiankę na wodzie z dodatkiem np. kawałków jabłka.
 Kiedy stracimy przytomność bo i takie sytuacje mogą mieć miejsce wtedy jedyną rzecz która możemy zrobić, a raczej mogą zrobić nasi bliscy, jest podanie GlukaGenu. Jest on specyficzny, ponieważ znajduje się w pomarańczowym opakowaniu.



Jak zapobiegać hipoglikemii?
Należy dokładnie wyliczać ile potrzebujemy podać insuliny korygującej. Kiedy na glukometrze widzimy wysoki poziom chcemy jak najszybciej go zbić i często zawyżamy ilość podawanej insuliny. Takie wahania poziomu cukru, najpierw wysoki natomiast po chwili bardzo niski są bardzo niebezpieczne. Jak mawia moja pani diabetolog "Pani Patrycjo cierpliwości, nie od razu Kraków zbudowano, insulina też potrzebuje trochę czasu". Więc to samo Wam przekazuje :)
Ważne jest także przeliczenie WW (wymienników węglowodanowych) które będziemy spożywać. 1 WW  to 10 gram i podnosi on cukier mniej więcej o 40 mg. 1 WW zawiera kromka razowego chleba o masie 22-24 gramów, czyli po zjedzeniu kromki chleba cukier podniesie się o 40 gram i oznacza że powinniśmy podać 1 jednostkę insuliny. Jednak doliczyć trzeba do tego to co znajdzie się na tej kromce chleba.
W codziennym obliczaniu wymienników przyda nam się najzwyklejsza waga kuchenna, warto również czytać tabelki wartości odżywczych które znajdują się na produktach.  
Zwracajmy uwagę na czas pomiędzy podaniem insuliny a spożyciem posiłku. Wiadomo że są różne sytuację, czasami już mamy ugryźć kanapkę ale zadzwoni do nas koleżanka, zagadamy się a insulina już działa. 15 min to taki max który dajemy od podania insuliny do momentu zjedzenia posiłku.

Hiperglikemia
mamy z nią do czynienia kiedy cukier wzrasta ponad poziom prawidłowy.
W przypadku diabetyków których trzustka nie produkuje w ogóle insuliny lub produkuje jej śladowe ilości prawidłowy poziom to 70-160 mg/dl, na czczo nie powinien przekraczać 110 mg/ dl a dwie godziny po posiłku 160 mg/dl. Poziomy cukru ponad te normy świadczą o hiperglikemii.

Dlaczego?
Powodów może być wiele. Zjedzenie posiłku i niepodanie insuliny. Podanie za małej ilości insuliny w stosunku do zjedzonego posiłku. Czasami w niektórych miejscach insulina wchłania się wolniej niż w innych. Tak np. dzieję się w moim przypadku gdy podam insulinę krótko działającą np. w pośladek zamiast w brzuch. Zjedzenie posiłku który zawiera głównie węglowodany proste (są szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało) co oznacza że cukier szybko się podniesie np. zamiast zjeść obiad składający się z gotowanego kurczaka, brązowego ryżu i surówki z białej kapusty skusimy się np. na kawałek pizzy i kawałek ciasta. Pierwszy posiłek składa się z węglowodanów złożonych, które są dłużej trawione przez nasz układ pokarmowy.
Cukier może podnieść się także w sytuacjach stresowych, podczas choroby czy przyjmowania niektórych leków (warto zwracać uwagę czy leki na grypę itp. zawierają w sobie cukier). Czasami peny czy pompy uszkadzają się lub zapychają co uniemożliwia podanie insuliny. Kolejną istotną kwestią jest ważność insuliny. Miałam kiedyś sytuację że przez tydzień moje poziomy cukru nie spadały poniżej 200, pomimo że nie jadłam nic słodkiego, nie chorowałam i dobrze przeliczałam ilość insuliny do posiłku. Jak się później okazało insulina która podawałam była od miesiąca przeterminowana.

Objawy:
Wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, większy apetyt ale i tracenie na wadze, zmęczenie, senność, skurcze w nogach i zaburzenia widzenia, ból głowy, apatia, nudności, rozdrażnienie, trudność z koncentracją, nerwowość


Jak zapobiegać hiperglikemii?

Nie zapominaj o podaniu insuliny! Dokładnie obliczajmy WW które znajdują się w posiłku który zamierzamy zjeść. Nie podjadajmy. Czasami lepiej zrezygnować  z wafelka i cieszyć się dobrym samopoczuciem. Jeśli już koniecznie chcemy coś przegryźć sięgnijmy po jabłko, seler i marchewkę z humusem. Jest to bez wątpienia zdrowa przekąska, która nie podniesie nam cukru.
Zwracajmy uwagę na tabelki wartości odżywczych, pomoże nam to w obliczaniu WW a często sprawi że odłożymy produkt na miejsce uświadamiając sobie ile ma w sobie cukru. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Glukagen- pomarańczowy zastrzyk, który może uratować Ci życie

Niektórzy z Was pewnie nie mieli jeszcze okazji, i życzę Wam abyście nigdy nie dostąpili tego wątpliwego zaszczytu, by użyć glukagon. Niestety żadnemu diabetykowi glukagon nie kojarzy się dobrze. Pewnie znajdą się i tacy, którzy zapytają, ale co to jest ten glukagon? Jeśli chorujecie od niedawna, ten post na pewno pozwoli wam nadrobić zaległości.

Czym jest glukagon? GlucaGen jest stosowany w ciężkiej hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, u których wystąpiła utrata przytomności. Ciężka hipoglikemia oznacza bardzo małe stężenie cukru we krwi. GlucaGen 1mg HypoKit® zawiera jednorazową dawkę biosyntetycznego ludzkiego glukagonu (0,001 g) oraz strzykawkę z rozpuszczalnikiem.
Glukagon powoduje uwolnienie glukozy magazynowanej w wątrobie i w krótkim czasie podwyższa jej poziom we krwi. Działa skutecznie zarówno po podaniu dożylnym, jak i domięśniowym lub podskórnym. Leczenie powinno być uzupełnione doustnym podaniem węglowodanów. To znaczy, że jak tylko odzyskamy przytomność i będziemy w stanie …

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…