Przejdź do głównej zawartości

Fit jabłecznik

Ciasto:
200 gram mąki owsianej (może być także razowa, żytnia)
50 gram mąki kokosowej (opcjonalnie)
100 gram oleju kokosowego (musi mieć konsystencje stałą, opcjonalnie masło)
2 łyżeczki stewi (pcjonalnie inny słodzik)
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Nadzienie:
4 jabłka
opakowanie cynamonu




Wykonanie:
Mieszam w misce wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Jabłka obieram i  kroję w kostkę, następnie dodaję całe opakowanie cynamonu. Uwielbiam cynamon, dodatkowo obniża on cukier i przyspiesza przemianę materii. Ciasto dzielę na dwie części, większą i mniejszą. Małą, podłużną formę wykładam papierem do pieczenia, większą częścią ciasta i jabłkami. Na wierzch jabłek wykładamy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Smacznego! :-)

Wartości odżywcze całego ciasta:
2185 kcal
230,3 g węglowodanów

Na 100 gram:
202 kcal
21,32 g węglowodanów



Komentarze

  1. Fajny przepis. Wypróbuję go z pewnością. Ile ww ma takie ciasto?
    Pozdrawiam serdecznie. Barbara.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe ciasto ma 309 węglowodanów i 2137 kalorii wszystko zależy od tego na ile kawałków go Pani podzieli

      Usuń
  2. Witam moze wyda sie glupie moje pytanie to 2137 kacl to calosc ciasta i aby obliczyc ile na porcje to trzeba pokroic na ile wyjdzie i podzielic tak ?? Przez ilosc kawalkow i wtedy dowiemy sie ile ma jeden kawalek jestem nowa w tym temacie dlatego pytam??dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ne ma głupich pytań :) już odpowiadam. Załóżmy że podzieli Pani ciasto na 10 kawałków, wtedy jeden kawałek będzie miał 213 kcal i 30,9 węglowodanów. Jeśli podzieli Pani ciasto np na 6 kawałków wtedy 2137:6 i wtedy będziemy wiedzieć ile jeden kawałek ma kalorii i to samo tyczy się węglowodanów. Mam nadzieję że pomogłam :)

      Usuń
  3. Dziekuje za odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Puszyste ciasto jabłkowo-serowe bez mąki i cukru

Dzisiaj polecam Wam przepis na bardzo smaczne i dietetyczne ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i powinno na stałe zagościć w kuchni cukrzyka. Dzięki swoim składnikom na niski indeks glikemiczny więc nie trzeba martwić się o skoki cukru. A co najważniejsze jest naprawdę smaczne- musi znaleźć się w menu diabetyka:-) 
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki twarogu z wiaderk
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, gładką masę, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu, następnie ciągle mieszając dodajemy ser. Gdy wszystko się połączy dodajemy cynamon, starte na grubej tartce jabłka, proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Ja użyłam tor…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…